Yrittäjän matematiikka – mitä jokaisen yrittäjän kannattaisi osata?

Matematiikka on monelle yrittäjälle aihe, joka aiheuttaa eteis- ja kammiovärinöitä. Osa tietysti laskee, budjetoi ja ennustaa mallintamalla kaiken, mihin numeroita vain on saatavilla. Osa kuitenkin laskee vain sen, mitä on absoluuttisen pakko – tai jättää mieluummin senkin vähän kirjanpitäjälle tai ystävälliselle naapurille. Matemaattisten taitojen hallintaa ei voi yritystoiminnassa kuitenkaan liikaa korostaa. Yrityksenhän on tarkoitus tuottaa omistajilleen voittoa, ja miten sitä voittoa tuotetaan – se täytyy tietysti laskea!

Mitä kannattaa osata?

Talousmatematiikka kuulostaa kokemattoman korviin karmealta. On veroja, korkoja, investointeja, katetuottoja ja diskonttausta. Vaatii varmaan käsittämättömiä matemaattisia lahjoja ja vuosikausien panostusta oppia kaikki se, mitä yrittäjän tarvitsee arjessaan matematiikasta oikeasti tietää?

No, ei vaadi. Itse asiassa yrittäjän perusmatematiikka on matematiikan näkökulmasta katsottuna hyvin yksinkertaista ja perusasioihin painottuvaa. Tärkeimmät taidot ovat prosenttilaskenta ja potenssilaskenta sekä yksinkertaisten yhtälöiden muodostaminen ja niiden ratkaisu. Nämä opitaan jo peruskoulussa. Opittuja taitoja täytyy vain harjaantua soveltamaan oman yrityksen lukuihin. Matematiikan haltuun ottamisessa ei useimpien aikuisten kohdalla olekaan oikeastaan kyse niinkään upouusien taitojen opettelusta vaan matikkapelon kynnyksen yli astumisesta – siitä, että rohkenee viedä itsensä epämukavuusalueelle.

Toki on hyödyllistä tuntea myös talousmatematiikan termistöä, mutta arkijärjellä pääsee jo todella pitkälle. Kun ymmärtää, mitä laskee, ei tarvitse myöskään pelätä eksymistä ulkoa opeteltujen kaavojen viidakkoon. Perusasioiden oppimisen jälkeen voi käydä niinkin, että matematiikkaan syttyy oikea kiinnostus. Alkaa kiinnostaa, miten tilastollisia jakaumia tunnuslukuineen oikein tulkitaan, miten tilastollisia kuvaajia muodostetaan ja miten tulevaisuutta voi ennustaa matemaattisilla malleilla. Yhtäkkiä ehkä huomaakin, kuinka matematiikka luo selkeyttä kaaokseen ja hallinnantunnetta yrityksen talouteen.

Mitä hyötyä matemaattisten taitojen hallinnasta on?

Yksinkertaisin vastaus kysymykseen on tietysti se, että kun laskurutiinit ovat kunnossa, yrityksen taloudenhallinta on helppoa. Hinnoittelu, kilpailutus, tarjousten tekeminen ja kaikenlainen kannattavuuslaskenta on selkeää, kun tietää, mihin omat luvut perustuvat. Kirjanpitäjän kanssa on helppoa kommunikoida, kun ymmärtää jotakin veroista ja prosenttilaskennasta.

Matematiikan hienous ja hankaluus on siinä, että sen merkityksen ymmärtää oikeastaan vasta sitten, kun sen hallitsee. Matematiikkaa osaamattoman voi olla helppoa ajatella, että ilmankin pärjää – onhan ehkä pärjätty tähänkin asti. Mutta entäpä, jos muutamia laskutoimituksia hallitsemalla yrityksen katetta saisi kuitenkin rukattua hiukan paremmaksi? Mitä, jos yrityksen varat saisi sijoitettua hiukan kannattavammin? Vuosien saatossa pienilläkin muutoksilla voi olla suuri merkitys.

Kuitenkin ehkä kaikkein suurin hienous matematiikan hallinnassa on se, että osaaminen tuo mielenrauhaa. Pelkoa rahan riittämisestä ei tarvitse tuntea, kun on etukäteen laskenut ja suunnitellut yrityksen toiminnan niin, että rahat riittävät ja yrityksen varallisuus vähitellen kasvaa. Tulevaisuuden suunnittelu ja vision kirkastaminen on helppoa, kun oman talouden luvut tuntee läpikotaisin. Kaiken lisäksi muun muassa muisti, asioiden jäsentelykyky ja keskittymisen taito paranevat matematiikan kanssa jumppaillessa. Ympäröivä maailma muuttuu kirkkaammaksi, kun arjessa aiemmin epämääräisinä näyttäytyneet asiat saavat nimet ja kryptisimpiinkin lukuihin ilmaantuu jonkinlainen logiikka.

Jos yrittäjän matematiikan preppaaminen vaikka ihan perusteista lähtien kiinnostaa, Opitissa on suunnitteilla matikkakoulutuksia keväälle 2020. Laitahan korvan taakse tai ota yhteyttä!

Ihanaa ja rentouttavaa joulunaikaa!

Merja Kyllönen
Opitti Oy

Kirjoittaja on Opitti Oy:n toimitusjohtaja. Häneltä saa apua matematiikan osaamisen syventämiseen.