Talouskonsultin etätyöpäivä

Paistaa se päivä kotitoimistoonkin! Lue, millaisia ajatuksia talouskonsultillamme Eeva Vaahteralla on tilitoimiston etäpäivästä!

Siitä on noin kolme viikkoa, kun maassamme suljettiin koulut ja meitä suomalaisia kehotettiin paitsi vähentämään sosiaalisia kontaktejamme vapaa-ajalla, myös mahdollisuuksien mukaan siirtymään etätyöskentelyyn. Uusi arki toi mukanaan koko joukon muutoksia. Isovanhempia, ystäviä tai muita läheisiä ei tavata kasvotusten, vaan yhteyttä pidetään puhelimen ja netin välityksellä. Harrastukset, juhlat ja lomamatkat on peruttu ja kalenterit ammottavat tyhjyyttään. Työt, samoin kuin lasten koulunkäynti, hoidetaan mahdollisuuksien mukaan kotoa käsin. Ei liene ihan helppoa huolehtia lasten koulunkäynnistä samalla, kun yrittää keskittyä omiin työtehtäviinsä. Lisäksi monessa kodissa rauhallisen työtilan löytäminen saattaa olla hankalaa, kun kotiin on siirretty paitsi lasten koulu, myös oma ja puolison toimisto.  Muutaman poikkeuksellisen viikon jälkeen arki kuitenkin alkaa, haasteistaan huolimatta, pikkuhiljaa asettua uomiinsa ja uudet rutiinit ottavat jalansijaa totutuilta.

Myös Festumilla on pitkälti siirrytty etätyöskentelyyn. Ennen ensimmäistä etätyöpäivää järjestelin itselleni mahdollisimman samankaltaisen työpisteen kuin toimistolla ja lueskelin netistä vinkkejä kotona työskentelyyn. Hyviä neuvoja oli jaossa kosolti, ja päätin niistä muutaman ottaa käyttöön heti ensimmäisestä etätyöpäivästä alkaen. Päätin muun muassa noudattaa neuvoa, jossa kehotettiin pukeutumaan työvaatteisiin huolimatta siitä, että työ tehdään kotona, eikä toimistolla. Töihin pukeutuminen selkeyttää ajatuksen siitä, että kyseessä on työ-, eikä vapaapäivä. Tunnustettakoon tosin, että ripsiväriä ei viimeisten viikkojen aikana ole juuri kulunut. Toinen mielestäni erinomainen vinkki oli varsinaisen työmatkan korvaaminen aamuisella kävelyllä. Tuo pieni kävely vie viimeisetkin unen rippeet silmistä ja toimii konkreettisena siirtymänä työaikaan. 

Tilitoimistoissa eletään tällä hetkellä vuoden kiireisintä tilinpäätös- ja veroilmoitusaikaa, joten puuhaa etätyöpäivissä riittelee enemmän kuin mukavasti. Kotitoimistolla vallitsee sellainen tietynlainen rauha, joka mahdollistaa hyvinkin syvällisen uppoutumisen kulloinkin käsillä olevaan tehtävään ja päivässä tulee usein yllättävän paljon asioita valmiiksi. Toisaalta taas juuri tuo rauha on sosiaaliselle ihmiselle, jollaiseksi itseni uskallan lukea, myös melko suuri haaste etätyössä. Työpaikalla työkaverit ovat aivan käden ulottuvilla ja toimiston ovi käy ahkeraan, joten normaalisti työpäivän aikana tapaa ison joukon ihmisiä, joiden kanssa vaihdetaan kuulumisia ja ajatuksia. Nyt kun elämme tilanteessa, jossa etätyö jatkuu toistaiseksi, eikä kalenteriin ole mahdollista merkitä poikkeustilan loppumisen päivämäärää, olo tuntuu välillä epätoivoiselta. 

Onneksi nuo epätoivon hetket ovat ohimeneviä, ja päivät ovat pääsääntöisesti oikein hyviä myös täällä kotitoimistolla. Vaikka kukaan tuskin osasi tällaiseen kevääseen varautua, sähköinen taloushallinto ja nykyaikaiset työvälineet mahdollistavat työn tekemisen kotona pitkälti samoin tavoin kuin toimistolla ja asiat saadaan hoidettua normaalisti. Teams on ahkerassa käytössä nyt, kun kaikki palaverit pidetään etänä. Lisäksi olemme Porin toimistolla ottaneet käyttöön jokaviikkoisen virtuaalikahvitunnin, jossa vaihdamme kuulumisia ihan samaan tapaan kuin toimistolla pöydän ääressä. Palaverit ja virtuaalikahvitunnit tuovat mukavaa piristystä etätyöpäiviin, ja on kiva kuulla työkavereiden kuulumisia. Vaikka toimisto on tällä hetkellä hajautettu pitkin Poria, on yhteydenpito silti sujuvaa ja mutkatonta.

Tätä työtä tehdään asiakkaiden vuoksi. Oma asiakaskuntani koostuu aivan upeista ihmisistä, joista osan kanssa ollaankin yhteydessä lähes päivittäin. Nuo puhelut ja sähköpostit ovat työpäivieni suola ja sokeri, eivätkä ne ole sidoksissa paikkaan. 

Pysytään terveinä, pidetään toisistamme huolta ja nautitaan kevätauringosta. Paistaa se sitten toimiston tai kodin ikkunasta.

Eeva Vaahtera
Talouskonsultti
KTM, KLT