Hyvinvointi: Ergonomia etätyössä

ergonomia etätyössä

Etätyöstä on tullut uusi normaali koronan vuoksi. Haastattelimme Työterveyslaitoksen vanhempaa asiantuntijaa Irmeli Pehkosta työkykyjohtamisesta ja ergonomiasta etätyössä. Mitä pitää ottaa huomioon kotitoimiston ergonomiassa?

Yleisimmät virheet ergonomiassa

Toimistolla ovat yleistyneet ergonomiset työvälineet, kuten sähköpöydät ja säädettävät työtuolit. Työvälineiden olemassaolo ei kuitenkaan vielä ole tae niiden käytöstä, vaan valitettavan usein pöytä jää nostamatta tai tuolia ei säädetä oikein. Haasteet moninkertaistuvat, kun siirrymme etätoimistolle. Ergonomiaan tottumaton työntekijä tekee helposti yleisimpiä virheitä, joita ovat mm.

  • työtä ei tauoteta riittävän usein
  • työskennellään samassa asennossa, yleensä istuen
  • työpäivä pituus venyy
  • Istutaan tai seistään huonossa asennossa

Mitä huonosta ergonomiasta voi seurata?

Huono ergonomia johtaa yllättäviinkin haasteisiin. Tutuimpia ovat lihas- ja päänsäryt. Istuessa selkä on kumarassa, jolloin leuka työntyy eteenpäin luoden jännitystiloja niskaan. Oman lisähaasteen tuo ikänäkö. Moniteholaseja käytettäessä leuan eteenpäin työntyminen ja kohoasento korostuvat, ja niskan jännitystila pahenee. Seisten työskennellessä nojaudutaan helposti toisen lonkan puolelle, jolloin selkä ei ole suorassa ja kipeytyy.

Ergonomian puute vaikuttaa myös vireystilaan ja täten tehokkuuteen. Yhdistettynä pitkiin, tauottomiin työpäiviin, ovat huolimattomuudet ja työ laadun heikentyminen todennäköisiä. Verenkierto ja aineenvaihdunta hidastuvat myös, josta seuraa mm. huonovointisuutta ja painon nousua.

Vinkit kotiergonomiaan

Pehkonen nostaa yllättäviäkin vinkkejä kotitoimiston ergonomian parantamiseksi.

Kotoa löytyy yleensä jokin hieman korkeammalla oleva taso, esimerkiksi saareke, työpöytä tai lipasto. Näiden vieressä voi työtä tehdä seisten tuunaamalla korkeutta itselle sopivaksi esimerkiksi kirjojen avulla . Pääsääntönä voi pitää, että korkeus on hyvä, jos kyynärvarret ovat luonnollisesti 90 asteen kulmassa ja hartiat rentoina. Jos säädettävää työtuolia ei ole saatavilla, voi tavallisen tuolin muuntaa hieman ergonomisemmaksi ristiselän kohdalle laitettavalla tyynyllä, joka tukee selän asentoa, Pehkonen neuvoo.

Yllättävä apu ergonomiaan löytyy siivouskaapista: silityslauta on yllättävän hyvä työpöytä seisomatyöhön! Pehkonen naurahtaa.

3 tärkeintä vinkkiä etätyön ergonomiaan

  1. Tauota työstäsi: pidä taukoja usein, jopa kerran tunnissa. Verryttele, venyttele, kierrä ylävartaloa puolelta toiselle
  2. Vaihda asentoa useita kertoja päivän mittaan: tee välillä seisten, välillä istuen. Istu hyvin tuettuna. Muista käsien 90 asteen kulma!
  3. Pidä työpäivät kohtuullisina


Haasteltavana toimi Irmeli Pehkonen, vanhempi asiantuntija, TTL

Irmeli Pehkonen aloitti Työterveyslaitoksella vuonna 2002 tehden paljon tuki- ja liikuntaelinten kuormittumiseen liittyvää tutkimusta. Hän väitteli vuonna 2010, hankkeena ammattikeittiöiden työn ergonomia, jossa mukana oli jopa 116 ammattikeittiötä. Pehkonen on viime vuosina keskittynyt ergonomian ohella työkykyjohtamiseen. Työkykyjohtaminen tarkoittaa työpaikalla toteutettuja ja seurattuja toimenpiteitä työntekijöiden työkyvyn, terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi, ylläpitämiseksi ja työssä jatkamisen tukemiseksi. Työkykyjohtamisen tulisi olla mukana organisaation strategiassa ja johtamisen kaikilla tasoilla, jotta se toteutuisi laaja-alaisesti käytäntöön saakka.

Kirjoittanut
Tiina Salminen
CMO / Festum Accounting Oy