Yrittäjä, suojaudu yrityssaneerausmenettelyllä

yrityssaneeraus

Yrityssaneeraus ja menettelyä koskeva laki on aikanaan säädetty siksi, että se antaa suojaa muuten terveellä pohjalla olevan yritystoiminnan jatkamiselle tilanteessa, jossa joku yllättävä yrittäjästä/yrityksestä johtumaton syy on ajanut vaikeuksiin. Menettelyssä yrityksen toimintaa tulee pyrkiä parantamaan myös muin keinoin kuin velkojen järjestelyllä.  

Yrityssaneeraushakemuksen voivat tehdä kaikki yrittäjä ja yritykset toimialasta ja yritystoiminnan laajuudesta riippumatta – myös yksinyrittäjät. Myös yrityksen velkoja voi olla hakijana joko yksin tai yhdessä yrityksen kanssa.

Yrityssaneeraus: hyvä muistaa

Kassavaroja ei saa päästää loppumaan, sillä yrityssaneerauksen hakeminen aiheuttaa kustannuksia. Ne veloitetaan yleensä etukäteen. Hakemuksen laatimisen kustannukset vaihtelevat 2.500 – 5.000 € välillä, hakemuksen ja yrityksen laadusta riippuen.  Yrityssaneeraus -hakemuksen jättämisen jälkeen syntyvät velat pitää maksaa ajallaan. Hakemuksen liitteeksi tuleva varsinainen tilinpäätös ei saa olla 4 kuukautta vanhempi tai jos on, välitilinpäätöksen osalta 3 kuukautta vanhempi. Tilinpäätös voidaan tarvita nopeasti, joten kirjanpidon tulisi olla mahdollisimman reaaliaikainen.

Miltä yrityssaneeraus -hakemuksen jättäminen suojaa

  1. Hakija saa hakemuksen jättämisestä lukien välittömän maksusuojan ennen sitä syntyneille ns. vanhoille veloille. Tämä ei kuitenkaan koske osamaksueriä, eikä vakuudellisten velkojen korkoja.
  2. Hakijaa ei voida asettaa näistä vanhoista veloista konkurssiin. Hakijaan ei voida kohdistaa näistä veloista pakkoperintätoimia.
  3. Suojat ovat voimassa niin pitkään kuin saneeraushakemus on käsittelyssä tai sitä seuraava saneerausmenettely jatkuu.
  4. Ennen hakemusta syntyneitä velkoja voidaan saneerausohjelmassa leikata, korkoa alentaa ja maksuaikoja pidentää. Leikkaus ei ole mahdollinen vakuudellisille veloille. Ratkaisevaa on vakuuden arvo menettelyn aloittamisen hetkellä. Mikäli siis vakuuden arvot alenevat, arvon ylittävää velkamäärää voidaan leikata, vaikka se olisi aiemmin ollut vakuusvelkaa.
  5. Yrityssaneeraushakemuksen käsittely kestää yleensä 1 – 4 kuukautta. Mikäli saneerausmenettely määrätään aloitettavaksi sen käsittely kestää noin 5 – 10 kk tapauksesta riippuen. Yrittäjällä/yrityksellä on koko tuo edellä selvitetty suoja.  

Yrityssaneerauksen negatiiviset vaikutukset

  1. Yrityksen/yrittäjän luottotietoihin tulee merkintä yrityssaneerauksesta.
  2. Yrityssaneeraushakemus ja -menettely aiheuttavat kustannuksia.
  3. Yrittäjä voi joutua ostamaan tarvittavat hyödykkeet etukäteen tapahtuvalla maksulla ainakin jonkin aikaa.
  4. Pankkilainan saaminen voi olla haastavaa, ellei jopa mahdotonta.
  5. Suoja ei koske yhtiömuotoisissa yrityksissä omistajan tai ulkopuolisen henkilön antamia takauksia ja muita vakuuksia. Ne voi velkojan vaatimuksesta joutua käyttämään vakuusvelkojen maksuun. Takaaja ja vakuuden antaja tulevat kuitenkin alkuperäisen velkojan sijaan velkojiksi saneerattavaan yritykseen ja voivat saada rahojaan myöhemmin yrityksestä takaisin.

Hakemuksen ja menettelyn voi milloin tahansa peruuttaa, mikäli tilanne nopeasti paranee.

Kirjoittanut
Ilkka Härmäläinen
Yritysten saneerausmenettelyihin erikoistunut asianajaja ja varatuomari

www.ahslaki.fi


Konsultoiva tilitoimisto auttaa sinua laskelmissa. Katso palvelumme ja ota yhteyttä.

Festum Accounting Palvelut