Toimitusjohtajan katsaus menneeseen vuoteen – digiloikka!

Merkillinen vuosi on takana. Kulunut vuosi on ollut haasteellinen monella tapaa, mutta on se myös jotakin hyvää saanut aikaan. Oma ajatukseni etätyöstä, ennen kuluvan vuoden alkua, ei ollut kovinkaan positiivinen, vanhan liiton miehiä kun olen. Vuosi on kuitenkin muuttanut omaa ajatustani siitä melko paljon.

Olemme tehneet vuoden aikana ison digiloikan. Vuoden alussa iso osa tiedostoistamme maksasi perinteiseen tapaan omilla palvelimillamme omassa konesalissamme tai huoneen nurkassa. Järjestelmät olivat pääosin jo pilvipalveluissa, mutta oli niitä vielä omassa hallussammekin. Etätyöhön tarvittiin rajallisia VPN yhteyksiä. Tänään, vuoden lopussa, omista palvelimistamme on virta sammutettu ja kaikki tiedostomme on siirretty tietoturvalliseen pilveen. Viimeisestä omassa hallussa olevasta palvelimesta sammutamme virrat maaliskuun 2021 lopussa. Olemme siis siirtyneet 100 % cloud-maailmaan. Tämähän ei siis tarkoita, ettei meitä saisi kiinni. Olemme edelleen tavoitettavissa normaalisti!

Tämä kuitenkin mahdollistaa meille erittäin joustavan työn tekemisen mallin. Etätöihin pystytään siirtymään päivän varoitusajalla. Myöskin omaehtoinen etätyö on nyt mahdollista. Varmistukset ja versiot ovat kunnossa, kuten myös käyttäjän tietoturvallinen tunnistaminen. En lähde luettelemaan enempää  pilvimaailman etuja perinteiseen, mutta aika monesta murheesta olemme nyt päässeet. Pystymme keskittymään omaan työhömme täysillä ja olemme voineet jättää tietotekniset haasteet niille, jotka niistä parhaiten ymmärtävät. Oma roolimme on tehdä tätä samaa asiakkaillemme taloushallinnon puolella.

Olemme siis tehneet ison kehitysharppauksen ja paremmin valmiina tuleviin haasteisiin. Näiltä osin vuosi on käytetty hyvin.

Tämän vuoden pimein hetki on joulukuun 21. päivä klo 15:30. Tällöin aurinko on matalimmillaan horisontissa. Valoisimpia aikoja kohti siis pian taas käännytään. Koronarokotekin on jo nurkan takana, joten sellainen tunne on, että kyllä tästä selvitään!

Rauhallista Joulua ja hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Janne Eurén
Toimitusjohtaja
janne.euren@festum.fi