Tarmo-robotin seikkailut: Shoppailua ja varastojuoksua

Minkä mielikuvan sana Omron sinussa herättää? Saatat ajatella verenpainemittareita, mutta tiesitkö, että Omronilla on myös robotiikkaa? Omronin Tarmo-robotti on väsymätön työkaveri. Päätin selvittää mistä on kyse ja soitin Omronin Regional Marketing Managerille, Samuli Bergströmille.

Artikkeli on osa Heinäkuisia Hyviä Uutisia -kampanjaa. Seuraa kampanjaa blogissamme ja somessa!

Kirjoittaja: Tiina Salminen

Samulin iloinen ”Moikka!” riisuu minut kaikesta siitä Neiti Etsivän vimmasta, jolla aioin asiaa selvittää. Nauruntäyteisten kesäkuulumisten vaihtamisen jälkeen päätin mennä aiheeseen ja asettelin jättikynäni kirjoitusasentoon.

Samuli Bergström, mikä tämä tällainen robotti oikein on?

Tarmo on mobiilirobotti, joka hoitaa sisälogistiikkaa. Sillä ei ole kiinteitä reittejä vaan se kulkee itsenäisesti nopeinta mahdollista reittiä eri pisteiden välillä. Se osaa myös kiertää mahdolliset esteet turvallisesti, kuten ihmiset. Alussa Tarmon kanssa kuljetaan alue läpi ja se skannaa itselleen kartan, jonka avulla se sitten navigoi itsenäisesti. Mobiilirobotti on aika uusi juttu Suomen markkinoilla. Omron on tehnyt kyllä 25 vuotta mobiilirobottien sovelluksia, mutta Suomessa on herätty mobiilirobotin hyötyihin kunnolla vasta viimeisen 5-6 vuoden aikana.

Millaisissa seikkailuissa Tarmo ja sen kaverit voidaan nähdä?

Seikkailuita on paljon! Tarmon kavereita on käytössä (tai ollut käytössä) mm. Mall of Triplassa, Redin ostoskeskuksessa, Nokian Oulun tehtaalla ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Robotti voi tuoda ostoskeskuksen yhteydessä sijaitsevan kerrostalon oville tavaraa, vaikkapa K-kaupasta sushia pikkunälkään. Nokian Oulun tehtaalla, missä tehdään 5G-tukiasemia, Tarmon kaverit hakee varastosta komponentteja tuotantolinjalle ja vie tyhjät kasetit pois.

Toim. huom. Katso videot jutun alta! Vaikka ensimmäisenä saattaa tulla mieleen i, Robot-elokuva Will Smithin taisteluineen, sulattaa suloinen robotti tarrasilmillään epäileväisemmänkin sydämen.

Mistä nimi Tarmo juontuu?

No, onhan se aika tarmokas kaveri! Mietittiin täällä, että olisi kiva saada meidän demorobotille nimi. Asiakkaammekin nimeävät usein robottinsa, Nokialla muistaakseni on ainakin Pikku-Jussi. Siitä tulee kuitenkin työkaveri työyhteisöön.

Me pyysimme LinkedInissä nimiehdotuksia, ja niitä tulikin parikymmentä. Lisäksi sisäisesti saimme muutaman nimiehdotuksen. Valitsimme Tarmon, koska tyyppi on kova tekemään duunia, ei pidä kahvi- tai ruokataukoja. Pieniä taukoja robottikin kuitenkin tarvitsee akkujen lataamiseen, kuten ihminenkin.

Mites teillä Omronilla muuten menee?

Meillä menee itseasiassa todella hyvin, markkina on mukavasti piristynyt. Suurin haaste on toimitettavuus, joissain tuotteissa näkyy globaali komponenttipula. Mutta yleisellä tasolla menee kivasti!

Pakko myöntää, näin heinäkuisten helteiden vallitessa, aloin itse miettimään Tarmolle töitä. Miltä kuulostaisi kylmä kivennäisvesi badenbadenin viereen toimitettuna? Kuluttajamyyntiä odotellessa!

Tarmo ja Tarmon kaverit seikkailevat!

Katso tästä Samulin LinkedIn-postaus! >>
Katso tästä Markus Heikkilän postaus >>
Omron LD -pohjainen kuljetusrobotti Taika kuljettaa REDIn K-Supermarketista tilattuja ostoksia Majakan tornitalon asukkaille syksyllä 2020. Lue lisää
Nokian Oulun tehtaalla robotti käy varastossa ja vie tyhjiä kasetteja pois (Robotti nähtävillä kohdassa 2:06)
Complete Project with 8 Omron LD-60 robots
ŠKODA AUTO uses Omron’s fully autonomous LD mobile robot at Vrchlabí plant
OMRON LD-60/90 Mobile Robots with Flexible Box Navigation
Seniorikeskuksen ateriavaunut kulkevat mobiilirobotin kyydissä