Digi kehittyy: paine järjestelmä- ja ohjelmistotoimittajilla

1990-luvulta tähän päivään asti, päivän sana on ollut digitalisaatio. Monelle digitalisaatio on itsestään selvää. Televisiota voi katsella netistä, verottajan ja pankin kanssa asioidaan digitaalisesti, allekirjoitukset hoidetaan sähköisesti, jne. Mitä muutoksia liike-elämän digitalisaatiossa tapahtunut ja mitä on luvassa?

Kirjoittanut: Janne Eurén, toimitusjohtaja, Festum Accounting

Ei ole kovinkaan kauaa siitä, kun asiat vielä hoidettiin pankissa kasvotusten kassatyöntekijöiden kassa, verotusta varten täytettiin veroilmoitus alusta asti käsin kuittipinojen keskellä ja ainoa oikea allekirjoitus oli sinisellä kuulakärkikynällä annettu käsialanäyte. Moniko 90-luvun puolessa välissä ymmärsi, että lankapuhelimet jäävät historiaan seuraavan 20 vuoden aikana? Digitalisaation vauhti on hurjaa.

Taloushallinnon murros

Taloushallinnossa murros on myös ollut iso ja tulee myös jatkumaan. EDI:n myötä sähköiset sanomat ovat liikkuneet yritysten välillä jo kauan. EDI ei ollut kuitenkaan yleispätevä standardi kaikkien yritysten välillä, vaan lähinnä kahden yritysten välinen sopimus ottaa käyttöön sähköiset sanomat esimerkiksi tilaus/toimitusketjussa. EDI:n toteutus vaati aina enemmän tai vähemmän aikaa ja vaivaa. Yleiseksi standardiksi siitä ei ole ollut.

Digitaaliset rakenteet yritysten, finanssilaitosten ja julkisen talouden välille

RTECO on teknologiateollisuuden hanke reaaliaikatalouden transaktioiden sähköistämiseen. Tavoitteena on luoda ja ottaa käyttöön digitaaliset rakenteet lähes kaikkeen yritysten, finanssilaitosten ja julkisen talouden välille. RTECO:ssa hyödynnetään muiden hankkeiden, kuten esimerkiksi TALTIO-hankkeen tuloksia.

TALTIO hankkeessa määriteltiin taloushallinnon informaatio täysin rakenteelliseksi ja digitaaliseksi. Osa RTECO-hanketta on reaaliaikainen taloushallinto. Muita sen osa-alueita ovat digitaalinen rahoitus ja kasvu sekä datatalous, digitaalinen identiteetti ja tiedon luvitus.

Reaaliaikainen taloushallinto hyvässä alussa

Reaaliaikaisessa taloushallinnossa (digitalous) on päästy hyvään alkuun. Liikenne pankkien ja yritysten välillä toimii sähköisesti. Myös verkkolaskut ovat nykypäivää sekä sähköisen tilinpäätöksen toimittaminen verottajalle.

Seuraava vaihe on sähköisen kuitin (eKuitti) käyttöönotto. eKuitti tulee korvaamaan nykyiset manuaaliset kuitit, eli maksutapahtuman yhteydessä maksusta lähtee automaattisesti rakenteellinen sähköinen kuitti maksajalle. Kyse ei siis ole sähköpostista, vaan verkkolaskuviestin kaltaisesta konekielisestä viestistä, mikä pystytään lukemaan automaattisesti maksajan taloushallintajärjestelmään sisään.

Tämä on iso muutos jo pelkästään yritysten kassajärjestelmien muutostöissä, korttiyritysten korttien tietosisällön muutoksissa, verkkokauppojen maksutoiminnoissa tai yritysten taloushallintojärjestelmissä.

eKuitti käyttöön 2024 loppuun mennessä

eKuitti-hanke on osa uudistetun alv -ilmoituksen käyttöönottoa, minkä käyttöönotto tulee viivästymään. Alkuperäinen aikataulu oli vuoden 2022 aikana ja uutta aikataulua ei ole määritelty. Viivästyminen on sikäli sääli, sillä 25 vuoteen alv-ilmoitukseen ei pieniä viilauksia lukuun ottamatta ole tehty juurikaan muutoksia.  

Valtio vaatii eKuitin käyttöä viimeistään vuoden 2024 loppuun mennessä, joten kiire alkaa jo olla käytännön toteutuksen kanssa. eKuitin kanssa rinnakkain menee sähköisen hankintasanoman käyttöönotto.

Hankintasanoma tulee olemaan ”uusi EDI”, mutta standardoitu sellainen, sähköisen tilaus/toimitusketjun hallintaan. Valtio tulee myös ottamaan sähköisen hankintasanoman eKuitin kanssa saman aikaisesti käyttöön vuoden 2024 loppuun mennessä.

Digitalisaation paine järjestelmä- ja ohjelmistotoimittajilla

Merkittäviä asioita on siis tapahtumassa ja iso paine kohdistuu järjestelmä- ja ohjelmistotoimittajiin, joita on paljon ja kaikkien järjestelmien pitäisi olla valmiina samaan aikaan ja toimia saumattomasti yhteen. Kustannussäästöt tulevat elinkeinoelämälle ja julkistaloudelle olemaan valtavia – arviolta jopa lähes 1 Mrd euroa. Käyttäjille eKuitin pitäisi näkyä helpompana arkena, eli ei enää kadoksissa olevia kuitteja tai kuitteja pursuavia lompakoita.


Ota sähköinen loikka jo tänään. Lue Pro-Lämpö Oy:n kokemukset Netvisorin käyttöönotosta!

Tutustu Netvisoriin >>