Henkilökunnan joululahjojen verotus – Lahjakorteissa piilevä veroriski

Vuosi lähenee loppuaan. Yrityksissä mietitään jälleen, miten muistaa ja kiittää työntekijöitään ja yhteistyökumppaneitaan kuluneesta vuodesta. Miten henkilökunnan joululahjojen verotus menee?

Kirjoittanut: Tiina Mäkinen, talouskonsultti KLT, Festum Accounting

Vakiintunut tapa muistaa työntekijöitä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita joululahjalla on odotettu tapahtuma. Mutta mitä sudenkuoppia joululahjojen verotukseen liittyy?

Henkilökunnan joululahjojen verotus

Henkilökunnalle annettavat joululahjat ovat tuloverotuksessa vähennyskelpoisia, silloin kun ne ovat arvoltaan kohtuullisia ja ne annetaan kollektiivisesti koko henkilökunnalle. Arvonlisäveroa henkilökunnan lahjoista ei voi vähentää.

Verottajan näkemyksen mukaan joululahjojen verotus menee niin, että työntekijälle annetut lahjat ovat kohtuullisia, jos niiden yhteenlaskettu arvo on korkeintaan 100 € vuodessa (sisältäen arvonlisäveron).  Mikäli lahjojen yhteenlaskettu arvo ylittää tuon sata euroa, ylimenevä osuus on veronalaista etua.

Lahjaksi lahjakortti? Mieti vielä!

Lahjojen ostossa on huomioitava, että lahja on vähennyskelpoinen vain silloin, kun se on työnantajan valitsema. Avoimet lahjakortit, joissa lahjansaaja voi itse valita mitä ostaa, katsotaan työntekijälle veronalaiseksi palkaksi.

Hyvä esimerkki veronalaiseksi palkaksi katsottavasta lahjasta on tavaratalojen lahjakortit, jotka oikeuttavat ostamaan mitä tahansa tuotteita tai palveluja kyseisestä paikasta.

Työnantajan työntekijöilleen joululahjaksi antamat lahjakortit ovat verovapaita vain, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Lahja annetaan koko henkilökunnalle.
  • Lahjakortin arvo on enintään 100 euroa.
  • Lahjakortti on henkilökohtainen eli nimetylle työntekijälle annettu.
  • Työnantaja on rajannut lahjakortin käyttökohteen tietystä paikasta hankittavaan esineeseen tai palveluun eikä lahjakortilla voi hankkia muuta. Lahjakortti voi oikeuttaa valitsemaan tuotteen tai palvelun tarkoin rajattujen samanlaisten tuotteiden tai palveluiden joukosta taikka tuotteen tai palvelun rajattujen erilaisten tuotteiden tai palveluiden joukosta.
  • Lahjakorttia ei voi muuttaa rahaksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Henkilökunnan koulutus: Koulutusvähennys on puhdasta rahaa

Palkanlaskenta: Säästänkö, jos lasken palkat itse?

Vero.fi: Henkilökuntaedut verotuksessa