Loma-ajan palkkatermit vilisevät, kun puhutaan loma-ajan palkasta. Termejä usein käytetään virheellisesti ristiin rastiin ja saattavat siten aiheuttaa hämmennystä. Mitä oikeasti ovat lomapalkka, lomaraha, lomakorvaus ja lomaltapaluuraha?
Kirjoittanut: Kirsi Keipi, aluejohtaja
Menevätkö sinullakin loma-ajan palkkatermit sekaisin? Ei huolta, et ole yksin! Termit menevät sekaisin helposti, ja tästä artikkelista voit tarkistaa termin merkityksen, laskentasäännöt, maksusäännöt ja muut asiaan liittyvät.
Lomapalkka
Lomapalkalla tarkoitetaan loma-ajalta maksettua palkkaa. Loman aikana palkansaajan tulee saada vähintään sama palkka kuin töissä olleessaankin. Mikäli työntekijällä on luontoisetuja, ne kuuluvat saada vähentämättöminä myös loman aikana. Luontoisedut, jotka eivät ole käytettävissä vuosiloman aikana, korvataan rahalla.
Lomapalkan laskentasääntöjä on kolme:
- kuukausipalkkaan perustuva, jolloin lomapalkka vastaa normaalia kuukausipalkkaa lisineen
- keskipäiväpalkkaan perustuva, eli tunti- ja suorituspalkalla työtä tekevän työntekijän lomapalkka, joka työskentelee 14 päivän ansaintasäännön piirissä
- prosenttiperusteinen laskentasääntö; 35 tunnin ansaintasäännön piiriin kuuluva tunti- tai suoritepalkkaisen työntekijän lomapalkka. Tähän ryhmään kuuluvat myös esim. kuukausipalkkaisen työntekijän lisät esim. iltalisät. Alle vuoden kestäneissä työsuhteissa lomapalkka lasketaan 9% ja yli vuoden kestäneissä työsuhteissa 11,5% ansaituista palkoista.
Laskentasäännön valinta riippuu siitä, mitä palkkaustapaa ja ansaintasääntöä on käytetty 31.3. lomanmääräytymisvuoden päättyessä. Jos alalla on sitova työehtosopimus, se määrää lomapalkan laskentatavan.
Milloin lomapalkka maksetaan?
Yleensä lomapalkka maksetaan ennen lomalle jääntiä. Maksaessaan lomapalkan työnantaja on velvollinen antamaan työntekijälle laskelman, josta ilmenevät lomapalkan tai lomakorvauksen suuruus ja määräytymisen perusteet.
Lomakorvaus
Lomakorvausta maksetaan silloin, kun työntekijä ei pidä lomaansa vaan se korvataan rahana. Se on siis korvausta pitämättömästä lomasta. Tällainen tilanne on yleensä lopputilin yhteydessä, kun työntekijä ei ole ehtinyt pitämään ansaitsemiaan lomapäiviä. Korvaus on samansuuruinen kuin lomapalkka olisi ollut lomaa pidettäessä.
Lomakorvausta maksetaan myös tilanteessa, jos lomaa ei kerry. Esimerkkinä, jos työntekijä työskentelee alle 35 tuntia kuukaudessa tai alle 14 päivää, niin hänelle ei kerry lomapäiviä, mutta oikeus lomakorvaukseen syntyy.
Lomakorvaus tulee saada viimeistään lomakauden päättyessä 30.9. tai lopputilin yhteydessä.
Lomaraha ja lomaltapaluuraha
Lomaraha tarkoittaa samaa kuin lomaltapaluuraha. Lomaraha ei perustu lakiin, vaan työehtosopimus määrää sen maksamisesta. Se on määrältään yleensä puolet loma-ajan palkasta ja on ns. ylimääräistä palkkaa. Monesti työehtosopimus määrää, että se maksetaan, kun työntekijä palaa lomalta.
Jotkut työehtosopimukset määrittävät, että puolet maksetaan lomalle jäädessä ja puolet lomalta palatessa. Yrityksessä voi olla myös paikallisesti sovittu milloin lomarahat laitetaan maksuun. Monissa yrityksissä kesälomarahat (24 päivää) maksetaan kesäkuun ja talvilomarahat (6 päivää) helmikuun palkkojen yhteydessä.
Lomarahavapaa
Lomarahoja voi tietyin edellytyksin myös vaihtaa vapaaksi, jolloin puhutaan lomarahavapaasta. Lomarahan vaihtamisesta vapaaksi pitää sopia työnantajan kanssa, eli siitä ei voi työntekijä yksipuolisesti päättää. On myös huomattava, että jotkut työehtosopimukset eivät anna edes sopimalla mahdollisuutta tehdä tätä vaihtoa. Mikäli lomarahoja vaihdetaan vapaaksi, niin kannattaa kirjallisesti sopia mm. vapaiden määrästä, siitä lasketaanko lauantait mukaan, kerryttävätkö lomarahavapaapäivät lomaa ja lomarahavapaan pitämisajankohta.
Kaipaatko sparrausta palkanlaskennan kanssa?
Festumin palkkatiimi on aina valmis auttamaan palkanlaskennassa! Pyydä tarjous täällä