Osakesäästötili – mistä on kyse?

osakesäästötili

Oletko miettinyt miten sijoittaisi pitkäjänteisesti, vaikkapa jotain suurempaa investointia varten? Vuoden 2020 alusta tuli tarjolle osakesäästötili. Osakesäästötili on hyvä sijoitusmuoto, jossa kukin voi valita itselleen parhaiten sopivimman mallin. Tilille säästetään haluttu rahamäärä, kuukausittain oman talouden tilanteen mukaan. Maksimi säästömäärä on 50.000 EUR.

Miten osakesäästötili toimii? Tilille talletetaan rahaa, joilla ostetaan osakkeita. Kyse ei ole siis kertasijoituksesta, vaan talletuksia voi tehdä osissa. Lisätalletuksilla voi ostaa taas lisää osakkeita. Osakesäästötilin hyvänä puolena on se, että osakkeita voi myydä ja ostaa ilman välitöntä veroseuraamusta. Osakkeista tulevat osingot maksetaan myös suoraan tälle tilille. Tilin tuotosta maksetaan pääomavero vasta sitten, kun tililtä nostetaan rahaa.

Kenelle tämä sitten sopii? Osakesäästötili toimii hyvin, jos olet tekemässä pidempää sijoitusta. Sinulla ei ole tarvetta saada heti tuottoja sekä osinkoja ja haluat sijoittaa ne uusiin osakkeiseen. Malli toimii hyvin myös siinä tapauksessa, että haluat välillä vaihtaa sijoituskohteita.

Kenelle tämä malli ei sovi? Jos tarvitset osingot heti käyttöösi, ei osakesäästötili ole hyvä vaihtoehto. Malli ei myös toimi kovin hyvin, jos etsit vain muutaman vuoden sijoitusta. Samoin tämä vaatii hieman aktiivisuutta mm. osinkojen sijoittamisessa.

Miten voit aloittaa sijoittamisen? Useimmat pankit ja sijoitusyhtiöt tarjoavat omia osakesäästötilejä, Kannattaa kysyä ensin oman pankin tarjonnasta, mutta on hyvä myös verrata muiden palveluihin. Yleensä avaus ja hoitaminen on ilmaista, mutta eri toimijoilla on erilaisia maksuja osakekauppojen tekemisestä.

Osakesäästötili on helppo tapa sijoittaa pitkäaikaisesti osakkeisiin. Kun nostat varoja tililtä, hoitaa pankki tuoton laskemisen ja ennakonpidätyksen. Nämä tulevat sitten suoraan veroilmoitukseen mukaan. Osakesäästötili on sijoitusmuoto, johon kannattaa tutustua!

Kirjoittanut
Harri Hakala
Myyntijohtaja
Festum Accounting Oy