Kustannustukihakemuksia hylätty noin kaksi kolmasosaa – kolmas hakukierros alkaa

Kustannustuen kolmas hakukierros järjestetään 27.4. – 23.6.2021. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joilla on Y-tunnus, kustannuksia vähintään 2 000 € sekä liikevaihto laskenut tarkasteluvälillä yli 30 % vertailukauteen nähden. Kustannustukea haetaan nyt kaudelle 1.11.2020 – 28.2.2021.

Kustannustuki ykkösessä jaettiin yrityksille reilu 123 M€ tukea ja kakkosessa hieman vajaa 182 M€. Tuki on siis merkittävä apu yrityksille, jotka täyttävät haun kriteerit.

Kustannustukihakemuksia hyväksytty noin kolmasosa

30% liikevaihdon pudotus vertailuvälillä on paljon. Tuki onkin tarkoitettu pahiten koronasta kärsiville yrityksille ja toimialoille, kuten palvelualalle. Majoitus- ja ravintola-ala sekä tapahtuma-ala ovat todella suurissa vaikeuksissa monien muiden palvelualojen lisäksi.

Aikaisempien kierrosten hakemuksia on keskimäärin hyväksytty noin 1/3 hakemuksista ja keskimääräinen tukisumma on ollut noin 28 900 €/yritys.

Virheellinen kustannustukihakemus hylätään – apua saatavilla

Olemme auttaneet asiakkaitamme kustannustukihakemusten tekemisessä. Haun kriteereihin kannattaa tutustua huolella, sillä virheellinen hakemus hylätään suurella todennäköisyydellä.

Jos tuntuu, että oman yrityksesi kohdalla kriteeristö täyttyy, kannattaa tukea ilman muuta hakea. Käytä rauhassa aikaa hakemukseen tutustumiseen ja täyttämiseen.

Kustannustuki ja käsittelyaika

Hakemisessa kannattaa myös olla nopea, sillä hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyajat ovat olleet hyvällä tasolla, sillä kustannustuki ykkösen osalla, käsittelyaika oli 1-4 päivää.

Hakemusten lisääntyessä tähän ei varmasti tulla ihan pääsemään. Ensimmäistä tukea haki 12 852 yritystä, toista tukea haki 18 418 yritystä, joten hakemusten määrä todennäköisesti tulee tästäkin vielä kasvamaan.

Kustannustuen kriteerit kovat – yrityksen talouden suunnittelu entistä kriittisemmässä roolissa

30 % liikevaihdon lasku kriteerinä on todella kova. Yrityksellä, jonka liikevaihto on pudonnut vaikka 28 % on varmasti yhtä suuri tuska, kuin yrityksellä, jolla se on pudonnut 32 %. Kuitenkin vain toinen näistä kuuluu tuen piiriin. Euroilla maksetaan yrityksen palkat ja laskut, ei prosenteilla.

Onko kyseinen kriteeristö epäreilu vai ei, niin siihen en osaa ottaa kantaa, mutta ainakin ne ovat selkeämmät, kuin muut koronaan liittyvät termit, suositukset, rajoitukset ja päätökset.

Se on kuitenkin selvää, että yrityksen talouden suunnittelu on avainasemassa kriisiaikana, mutta myös elpymisvaiheessa. Yrityksen talouden suunnittelu on hyvä toteuttaa asiantuntevan, yritystä kokonaisuutena katsovan tilitoimiston kanssa.

Lisätietoja kustannustuesta saa Valtiokonttorin sivuilta.

Kirjoittanut

Janne Eurén
Toimitusjohtaja
Festum Accounting Oy
janne.euren@festum.fi


Haluatko keskustella konsultoivan tilitoimiston palveluista?

Ota yhteyttä