Työsuhdepyörä alle! Verotus, palkka ja laskenta

Työsuhdepyörä henkilöstöetuna on yleistynyt valtavasti ja erityisesti sähköpyörien kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Miten työsuhdepyörä lasketaan luontoisetuarvona ja vaikuttaako se palkkaan?

Jos palkansaajalla on käytettävissä yksityisajoihinsa työnantajan omistama, esimerkiksi leasingsopimuksella hankittu polkupyörä tai sähköpolkupyörä, verovelvollisen saama etu katsotaan polkupyöräeduksi. Työnantajan työntekijälleen antama polkupyöräetu on verovapaata tuloa aina 1200 euroon asti. Aiemmin työntekijä joutui maksamaan veroa koko edun arvosta.

Työsuhdepyörän luontoisetuarvon laskeminen

Työsuhdepolkupyörän luontoisetuarvon laskentaan vaikuttaa se, onko kyseessä työnantajan omistama vai leasing-sopimuksella hankkima polkupyörä.

Työnantajan omistamasta polkupyörästä muodostuvan edun raha-arvo kuukaudessa on 1/12 polkupyörän

  • vuotuisten pääomakustannusten eli hankintahinnan osan (hankintahinta jaetaan viidellä käyttövuodella)
  • pääoman koron sekä
  • huolto-, korjaus- ja muiden käyttökustannusten euromäärästä.

Työnantajan leasingsopimuksella tms. hankkimasta polkupyörästä muodostuvan edun raha-arvo kuukaudessa on leasing- tai muun maksun sekä työnantajan erikseen maksamien käyttökustannusten euromäärä kuukaudessa vähennettynä leasingyhtiölle tai muulle taholle maksettujen toimisto- ja käsittelykulujen euromäärällä. Tarkemmat tiedot saat omalta palkanlaskijalta tai verottajan vuoden 2024 luontoisetujen laskentaperusteista täältä.

Miten työsuhdepyörä vaikuttaa palkkaan?

Edun voi tarjota palkan päälle, jolloin työntekijän rahapalkka ei muutu, kun etu on alle 100 €/kk. Jos etu vähennetään rahapalkasta, lasketaan vero alennetusta summasta.

Kokonaisansio sekä eläkekertyminen säilyy ennallaan ja työntekijä maksaa hieman vähemmän veroa. Työntekijä saa näin osan palkastaan verottomana etuna.

Palkanlaskennassa otetaan huomioon työsuhdepyöräedusta menevät työeläkemaksut silloin, kun etu annetaan palkan osana. Yritys voi vähentää molemmissa malleissa kaikki edusta syntyneet kulut. Monilla pyöräliikkeillä on omat laskurit, joilla voi laskea edun vaikutuksen tarkemmin.

Pyydä tarjous tilitoimistopalveluista

Työsuhdepyörät ja muut luontoisedut ovat meillä arkipäivää. Festum Accountingilla on pienen tilitoimiston sydän ja ison tilitoimiston resurssit. Noin 50 henkinen asiantuntijatiimimme hoitaa asiat oikein ja ajallaan ja tarjoamme jokaiselle asiakkaalle oman yhteyshenkilön sujuvan kommunikaation varmistamiseksi. Käytämme arjessamme runsaasti automaatioita ja tekoälyä, mikä vapauttaa talousasiantuntijoidemme aikaa haastavampiin tehtäviin arkisista askareista ja vähentää henkilöstön vaihtuvuutta.

Mari Järvinen
Myyntipäällikkö, KTM

Festum Accounting Oy
puh: 040 576 2829
mari.jarvinen@festum.fi
www.festumaccounting.fi

Tai pyydä tarjous täältä!

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tilitoimiston vaihtaminen

Käytännössä tilitoimiston vaihtaminen tarkoittaa talous- ja palkkahallinnon tietojen siirtoa tilitoimistolta toiselle. Katso, mitä kaikkea tarvitaan t…