Miten ylläpitää hyvinvointia koronatilanteessa?

Korona aiheuttaa yrittäjille, ja muillekin, normaalia isomman taakan kannettavaksi. Taloushuolet, nopeasti käyttöön otettu erilainen toimintamalli etätyöskentelyssä, lapsien etäopiskelu ja sosiaalisten kontaktien vähentyminen ovat omiaan kasaamaan henkistä painetta ja stressiä.

Tässä hetkessä on siis hyvä laittaa voimavaroja tasapainoon. Lähtökohtaisesti me kaikki kykenemme kantamaan eri kokoista taakkaa, eri elämän tilanteissa. Normaalioloissakin tarvitsemme palautumista. Jos arki on selkeästi raskaampaa, olisi hyvä miettiä mistä voimavaroja saisi lisää tai millä keinoin sitä arjen taakan kokoa saisi tässä hetkessä kevennettyä.

Alkoholi ei ole vastaus stressiin

Vallitseva poikkeustila aiheuttaa pohdintaa ja murehdintaa taloudesta monissa perheissä. Ihmisen tuleekin kysyä itseltään: saanko nukuttua tarpeeksi? Jos nukkuminen on vähäistä, stressin sietokyky on pienempi. Miten valmistaudut uneen?

Helposti voi tulla mieleen ottaa rauhoittava olut tai lasi viiniä iltaisin, mutta uniongelmista kärsiville tämä on kuin ottaisi vain isomman lapion käteen kuoppaa kaivaessa. Yksi annos voi auttaa nukahtamisessa rentouttavana tekijänä, mutta vaikutus on hyvin näennäinen. Useimmille jo ensimmäinen annos vaikuttaa jo merkittävästi unen laatuun: saatat ”nukkua” pidempään, mutta unen laatu ei ole palauttava.

Hyvinvoinnin vinkkilista korona-arkeen

Hyvinvointimme koostuu käytännössä omista valinnoistamme sen ulkopuolella, mihin emme voi itse vaikuttaa.

  • Valmistaudu uneen, tee unesta itsellesi tärkeä asia, sillä sitä se on!
  • suunnittele ja tee viikon ruokalista valmiiksi. Et ole huono vanhempi, jos lapset eivät saa joka päivä tuorepastaa vihannespedillä. Pakkanen on ystäväsi.
  • joka kerta kun syöt, myös välipalaa, ota mukaan vihanneksia, hedelmiä tai marjoja
  • löydä itsellesi sopiva rentoutusharjoitus. meditaatio, hyvä äänikirja, neulonta, mikä vain, mikä rentouttaa. Älä sorru iltaolueen.
  • jaa askareita tasaisesti viikolle ja osallista myös lapset tekemään. Näin lauantaina ei ole isoa kasaa askareita, vaan voit mennä vaikka metsään kävelemään. Ole pölykoirien kohdalla itsellesi armollinen.
  • pidä huolta tuki- ja liikuntaelinterveydestä myös etätyössä: ergonomia ja taukojumppa ovat tärkeitä!
  • sisäilma väsyttää, joten käy haukkaamassa happea välillä. Pieni kävely tai vaikkapa kuppi kahvia terassilla myös talviaikaan piristävät kummasti.
  • pidä huolta sosiaalisista piireistäsi ja ole hereillä myös heidän hyvinvointinsa suhteen. Työkaverin tuska voi näkyä negatiivisuutena. Kysy ”mitä sinulle oikeasti kuuluu”.

Terveiset työnantajille

Kaikki me ymmärrämme, että elämme aikaa, jolloin ylimääräiseen ei välttämättä ole paukkuja. Ottakaa johtoryhmässä ensin kriisi hallintaan: käytänteen kuntoon ja ensimmäiset sotkut siivoukseen. Tämän jälkeen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota henkilöstöönne.

Meille Motivirelle voitte soittaa ja kysyä apua. Teemme henkilöstölle ja johdolle hyvinvoinnin etävalmennuksia, joissa keskitytään hyvin konkreettisiin, arkisiin asioihin.

Etätyöterveisin

Tuukka Nieminen,
Motivire Oy