Merus Power listautui pörssiin – kasvun kulmakivinä lupausten lunastaminen ja ennustettava liiketoiminta

Merus Power suunnittelee, valmistaa ja myy kotimaisia innovatiivisia sähkövarastoja, sähkönlaaturatkaisuja ja palveluita Suomeen ja maailmalle. Sähkövarastot mahdollistavat uusiutuvan energian integroinnin osaksi sähköverkkoa ja luovat asiakkaille moderneja ansaintamalleja uusiutuvan energian mahdollisuuksista. Sähkönlaaturatkaisut puolestaan vähentävät sähkössä esiintyviä häiriöitä parantaen asiakkaiden toiminnan kannattavuutta ja energiatehokkuutta.

Tänä vuonna Merus Power listautui pörssiin, ja jo ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä Merus Powerin osake avasi 20 prosentin nousuun.

Artikkeli on osa Heinäkuisia Hyviä Uutisia -kampanjaa. Seuraa kampanjaa blogissamme ja somessa!

Merus Powerilla on viisi vahvuutta, jotka edesauttavat yhtiön kasvua.

  • Suuret kansainväliset uusiutuvan energian markkinat, joilla on vahvat kasvunäkymät,
  • Innovatiivinen, älykäs ja skaalautuva teknologia kestävän energian murrokseen,
  • Laaja ja erikoistunut tuoteportfolio, joka vastaa megatrendien kasvattamaan kysyntään,
  • Vastuullisuus liiketoiminnan keskiössä sekä
  • Ammattitaitoinen henkilöstö ja houkutteleva työpaikka huippuosaajille

Kaikki tämä kuulostaa hyvältä. On kuitenkin yksi seikka, jota Merus Powerin toimitusjohtaja Kari Tuomala sekä talousjohtaja Rainer Antila peräänkuuluttavat kestävän kasvun tiellä.

– Kaikki lähtee lupausten lunastamisesta. Olemme vastuussa työntekijöillemme ja asiakkaillemme, ja nyt myös 8000 uudelle osakkeenomistajalle.

– Julkisuudessa näyttäydymme kunnianhimoisena kasvajana, ja sitä toki olemme. Pyrimme löytämään kestäviä asiakkuuksia ja pitkäjänteisiä partneruuksia. Tavoitteemme on kova, mutta markkinatilanne on sen verran houkutteleva, ettei sinne kannata vaatimattomin tavoittein lähteäkään, Tuomala pohtii.

Miten pörssiin listautuminen näyttäytyy yhtiön arjessa?

– Pörssiin listautuminen antaa henkilöstöllemme selkeän viestin, että me pysymme liikkeessä. Kehittyminen antaa motivaatiota ja selkeän viestin johdolta, kun strategia on julkaistu. Kaikki tietävät, että tavoitteemme on kasvaa ja nyt meillä on kaikki tarvittavat resurssit ja tahtotila kasvun toteuttamiseen, Tuomala kertoo.

– Listautuminen oli kova prosessi yhtiölle ja yhtiön taloushallinnalle. Oikea-aikaisen ja laadultaan hyvän taloudellisen informaation tuottaminen oli ja on edelleen avainasemassa, mikä tietysti aiheuttaa tiettyjä paineita talousjohtamiseen ja tilitoimistolle, Antila summaa prosessia.

Antila kertoo, että Festum Accounting tilitoimistona on ollut luotettava yhteistyökumppani. Molemmilla osapuolilla on omat, hyvin yhteen sopivat roolit talouden parissa. Selkeät roolit antavat hyvän pohjan kehittää yhteistyötä edelleen.

– Festumin kirjanpitäjät, jotka hoitavat asioitamme, ovat hyviä ammattilaisia. Listautumisen myötä vaatimustaso kasvaa mm. riskienhallinnan puitteissa, mutta en epäile hetkeäkään, etteikö hommat hoituisi.

Mistä kaikki alkoi?

Jokainen iso yritys on ollut joskus start up. Merus Powerin alkutaival oli kuitenkin tavallisuudesta poikkeava ja yritys syntyi suoraan maailmanlaajuiseen toimintaan.

– Ajatus Merus Powerista lähti, kun edellinen yhtiö joutui murrosvaiheeseen. Ajattelin, että elämä on lyhyt ja haluan tehdä yrityskulttuurillisesti asioita eri tavalla. Näimme markkinoilla mahdollisuuksia uusiutuvan energian puitteissa, ja vuoden kuluttua meillä olikin ensimmäinen prototyyppi, jota toimitimme Taiwaniin Kiinaan. Englannin markkinoille kerroimme toimittavamme Aasiaan ja he olivat välittömästi kiinnostuneita! Pilottitoimituksia on lähetetty myös Wärtsilälle sekä Kongon Demokraattiseen tasavaltaan, Tuomala hymyilee muistoille.

– Nyt meitä on 63 ammattilaista ja etunoja kasvun tiellä. Monta vuotta teimme liian pienillä resursseilla. Nyt, jos tekisin jotain toisin, hankkisin lisää resursseja ja tekisin asioita nopeammin, hän jatkaa.