Polkupyörä työsuhde-etuna: verotus, palkka ja laskenta

Työsuhdepolkupyöräetu on vaikuttanut merkittävästi polkupyörien kysyntään. Erityisesti sähköpyörien saatavuus on ollut huono, sillä markkinat ovat kasvaneet joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 50%.

Kysynnän nousu liittyy hyvinvoinnin merkityksen ja sen investointien kasvamiseen, mutta myös koronalla on sormensa pelissä. Covid-19 on muuttanut tapaamme tehdä töitä, liikkua ja viettää vapaa-aikaamme.

Jos palkansaajalla on käytettävissä yksityisajoihinsa työnantajan omistama, esimerkiksi leasingsopimuksella hankittu polkupyörä tai sähköpolkupyörä, verovelvollisen saama etu katsotaan polkupyöräeduksi. Työnantajan työntekijälleen antama polkupyöräetu on verovapaata tuloa aina 1200 euroon asti. Aiemmin työntekijä joutui maksamaan veroa koko edun arvosta.

Näin lasket työsuhdepolkupyörän luontoisetuarvon

Työsuhdepolkupyörän luontoisetuarvon laskentaan vaikuttaa se, onko kyseessä työnantajan omistama vai leasing-sopimuksella hankkima polkupyörä.

Työnantajan omistamasta polkupyörästä muodostuvan edun raha-arvo kuukaudessa on 1/12 polkupyörän

  • vuotuisten pääomakustannusten eli hankintahinnan osan (hankintahinta jaetaan viidellä käyttövuodella)
  • pääoman koron sekä
  • huolto-, korjaus- ja muiden käyttökustannusten euromäärästä.

Työnantajan leasingsopimuksella tms. hankkimasta polkupyörästä muodostuvan edun raha-arvo kuukaudessa on leasing- tai muun maksun sekä työnantajan erikseen maksamien käyttökustannusten euromäärä kuukaudessa vähennettynä leasingyhtiölle tai muulle taholle maksettujen toimisto- ja käsittelykulujen euromäärällä. Tarkemmat tiedot saat omalta palkanlaskijalta tai verottajan vuoden 2021 luontoisetujen laskentaperusteista (27 §)

Työsuhdepolkupyörä ja palkka

Edun voi tarjota palkan päälle, jolloin työntekijän rahapalkka ei muutu, kun etu on alle 100 €/kk. Jos etu vähennetään rahapalkasta, lasketaan vero alennetusta summasta.

Kokonaisansio sekä eläkekertyminen säilyy ennallaan ja työntekijä maksaa hieman vähemmän veroa. Työntekijä saa näin osan palkastaan verottomana etuna.

Palkanlaskennassa otetaan huomioon työsuhdepyöräedusta menevät työeläkemaksut silloin, kun etu annetaan palkan osana. Yritys voi vähentää molemmissa malleissa kaikki edusta syntyneet kulut. Monilla pyöräliikkeillä on omat laskurit, joilla voi laskea edun vaikutuksen tarkemmin.

Hyvinvoinnilla sitoutuneita työntekijöitä

Työsuhdepolkupyörä on etu, jonka monet yritykset tarjoavat henkilöstölleen mielellään. Liikkuminen on yksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkeimpiä kulmakiviä. Hyvinvoiva työntekijä on tehokas, motivoitunut ja sitoutunut.

Lue lisää hyvinvoinnin ylläpidosta Lainakynässä-blogista, jossa Motiviren Tuukka Nieminen kokosi vinkkilistan erityisesti korona-ajan työhyvinvointiin. Lue lisää..


Festum Accounting suunnittelee henkilöstön hyvinvointia kanssasi

Hyvä tilitoimisto on kullanarvoinen kumppani myös henkilöstön hyvinvoinnin edistämisessä. Palkat tulevat ajallaan ja oikein, henkilökunnan eduista ollaan perillä ja ajantasainen tieto verotusasioista on olemassa. Festum Accounting on neljän toimipaikan konsultoiva tilitoimisto, jolla on pienen tilitoimiston sydän ja suuren tilitoimiston resurssit. Toimimme pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Suunnittele tulevaisuuttasi Festumin kanssa!

Kirjanpito ja palkanlaskenta
Konsultointi ja talouspäällikkö
Netvisor -sähköinen taloushallinto
Asiakastarinoita