Vuosilomalaki ja tilitoimiston kesäkuulumiset

Monissa yrityksissä kesä, erityisesti heinäkuu, on rauhallisempaa aikaa.  Meidän arkemme täällä tilitoimistossa ei kovasti poikkea muusta vuodenajasta.

Verottaja ei lomaile, myynti- ja ostolaskut pyörivät järjestelmässä ja yritysten palkansaajien palkat lasketaan myös loma-aikana, joten kirjanpidot, tilinpäätökset ja palkat valmistuvat normaalisti aikataulussaan.

Tänä kesänä olemme päässeet palamaan toimistolle pitkän etätyöjakson jälkeen. On hienoa, että kollega löytyy naapurihuoneesta ja kahvitauolla on juttuseuraa! Tätä todella osaa arvostaa. Toivonkin, että koronatilanne pysyy rauhallisena, jotta saamme jatkossakin työskennellä toimistolla.

Toki myös me lomailemme vuorollamme, ja tehtäviämme sijaistaa joku kollegoistamme. Oma yhteyshenkilönne ilmoittaa lomalle jäädessään, keneen voitte olla loman aikana yhteydessä. Kesä on siis myös siinä mielessä kivaa aikaa, että pääsette tutustumaan myös oman kirjanpitäjänne ja palkanlaskijanne varahenkilöön. Meillä on myös ilo saada kesän ajaksi uusia kasvoja. Heinäkuun uutiskirjeen yhteydessä esitelläänkin reippaita kesätyöntekijöitämme, lisäksi pääset tutustumaan heihin Festum Accountingin somessa!

Kesä ja vuosilomalaki

Lomasta puhuttaessa on hyvä muistuttaa muutamasta vuosilomaa koskevasta asiasta. Vuosilomalain mukaan vuosilomasta 24 arkipäivää (=kesäloma) on sijoitettava lomakaudelle (2.5.-30.9.) ja loput (=talviloma) viimeistään ennen seuraavan lomakauden alkua.

Kesäloma ja talviloma on annettava yhdenjaksoisena, jollei työn luonne vaadi lomaa pidettäväksi osissa. Tällä pyritään turvaamaan työntekijöiden jaksaminen. Jos lomaa joudutaan pitämään osissa, on muistettava, että vähintään 12 arkipäivää on pidettävä yhdenjaksoisena. Tästä ei voi edes keskinäisellä sopimuksella poiketa, mutta sen sijaan loman ajankohdista voidaan poiketa työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella.  

Vaikka yllä mainittu vuosilomalaki ei yrittäjää koske, niin toivon, että myös yrittäjä löytää kalenteristaan aikaa lomailulle ja palautumiselle 😊

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää!
– Kirsi


Artikkeli on osa Heinäkuisia Hyviä Uutisia -kampanjaa. Seuraa kampanjaa blogissamme ja somessa!