Lainakynässä: Hyviä uutisia rekrytointialalta – Kesärekryt nousussa

Monella toimialalla viimeiset puolitoista vuotta ovat tuoneet eteen erilaisia muutoksia ja niihin sopeutumista. Niin myös rekrytointialalle. Muutos aiheuttaa aina hiukan kipuilua, mutta usein kuulen niiden toteutuksen jälkeen kommentin ”mitähän me tässäkin pelättiin”. No yksinkertainen vastaus on: pieleen menemistähän siinä pelättiin.

Artikkeli on osa Heinäkuisia Hyviä Uutisia -kampanjaa. Seuraa kampanjaa blogissamme ja somessa!

Kirjoittaja: Petri Heinola, Talent Center

Rekrytoinneissa on ollut tiettyjä kirjoittamattomia lakeja ja niiden ulkopuolella on aina pelätty pieleen menemistä. Yksi näistä on ollut tietyt ajankohdat, jolloin rekrytoinnit ovat olleet tuomittuja epäonnistumaan.

Itsellekin on viimeisen 10 vuoden ajan ollut sääntönä ettei juhannuksen ja koulujen alkamisen välissä tapahdu mitään tai ainakaan ei tule hakemuksia jos työpaikkoja aukeaa. Mutta kahtena viime kesänä ja erityisesti kuluvana kesänä työmarkkinoilla on ollut kesällä ihan yhtä aktiivista kuin muinakin aikoina. Osaltaan tähän on johtanut ennakkoluulojen kariseminen ja loma-aikojen pyhittämisen kulttuurin katoaminen. Kyllä ihmiset tulevaisuudestaan ovat ihan yhtä kiinnostuneita lomaillessaan kuin muutoinkin.  

Mikä selittää kesärekrytoinnin aktiivisuuden?

Yhtenä selittävänä tekijänä on digitalisoitunut media. Entiseen aikaan kun pääpaino oli sunnuntain sanomalehdessä ja työvoimatoimiston ilmoitustauluilla, joutui uudesta työpaikasta kiinnostunut näkemään melkoisesti vaivaa saadakseen niistä informaatiota.

Nykyisin vastaavassa tilanteessa olevat ihmiset saavat tiedot suoraan mobiililaitteelle mökeille, rannoille, laitureille, ulkomaan lomakohteille tai miss nyt ikinä lomaa viettävätkään. Rekrytointiyritysten toiminnanohjausjärjestelmiin voi hakemuksen naputella muutamassa minuutissa juuri sieltä missä milloinkin sattuu olemaan.

Rajoitukset ihmisten kohtaamisessa ovat yleistäneet haastatteluja verkon yli erilaisilla videosovelluksilla, joita mobiililaitteille saa kuka vain ja milloin vain asennettua. Tämä mahdollistaa työhaastatteluiden sujuvan toteuttamisen samoista lokaatioista kuin hakuilmoitusten lukemisen.

Ainoana vaivana lienee laittautuminen rantalookista työhaastatteluiden vaatimaan asustukseen. Ehkä hiukan kampaa joutuu myös käyttämään.

Rekrytointi helpottuu ja hyväntuulisuus paistaa

Näistä elämää muutenkin melkoisesti helpottavista teknisistä apukeinoista on siis tullut osa rekrytointialan arkipäivää ja se ennen kaikkea murtaa niitä myyttejä mitä rekrytoinnin tekemisen ajan kohtiin on aiemmin liitetty. Näkemykseni mukaan ne ovat tulleet alalle jäädäkseen ja kehittyäkseen edelleen.

Lopuksi voisin vielä todeta jo useamman töissä vietetyn heinäkuun kokemuksella, että tähän ajankohtaan tehtävien prosessien paras puoli on toimeksiantajien ja hakijakandidaattien hyväntuulisuus. Ruuhka- tai sesonkiaikojen keskellä tehtävissä rekrytointiprosesseissa kun kiire tuppaa luomaan kireämpää tunnelmaa, toisin kuin keskikesän aurinko ja kiireettömästi, hyvin ennakoidusti toteutettu kesärekry.

Ennakoivaa otetta työvoiman suunnitteluun ja hyvää kesää!
-Pete