Muutos koskee meitä kaikkia – toimitusjohtajan joulukirje

Vuosi lähestyy loppuaan. Joulutähtiä ripustetaan ikkunoille ja kaamosvalot valaisevat monia puutarhoja. Pakkastakin saatiin koko maahan, joten mahdollisuudet talviliikunnalle ovat mitä mainioimmat ja odotukset valkeasta joulusta kasvavat. Valkea joulu on nykyään harvinaisuus täällä länsirannikolla, missä minä asun, joten toivottavasti sellainen saadaan.

Toinen merkillinen vuosi jo peräkkäin. Ristiriitaiset ovat tunnelmat, eikä oikein tiedä, mihin uskoa ja luottaa tai mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Työllisyysluvut paranevat, suhdannenäkymät ovat parhaat pitkään aikaan, teollisuus vetää hyvin ja yhtiöt tekevät hyvää tulosta. Pörssiyhtiöiden arvostukset ovat korkeimmillaan koskaan.

Saman aikaisesti inflaatiopeikko on nostanut päätään. Polttonesteiden hinnat ovat nousseet, sähkön pörssihinta on pilvissä, moni tavara on kortilla ja toimitusajat venyvät ja paukkuvat. Mitä ensi kevät tuo mukanaan esimerkiksi maataloudessa, kun lannoitteiden hinnat ovat pilvissä, jos niitä edes saa mistään? Myös ilmastomuutos on asia, mikä on otettava vakavasti, mutta keinot sen ratkaisemiseksi eivät ole niin yksinkertaisia.

Sitten on meillä vielä tämä virusongelma, minkä kanssa joudumme varmasti elämään vielä aika pitkään. Onneksi oma uravalinta on osunut kohdalleen, sillä kyllä välillä käy sääliksi poliitikkoja sekä kaikkia asiantuntijoita, joiden tehtävä on ratkaista tämä iso ongelma. Meidän pitäisi ilmastonmuutoksen torjunnassa saada samanlainen yhteishenki maailmassa, kun nyt tässä covid19-ongelman ratkaisussa.

Eletään varmasti sellaisia aikoja, että osa asioista ei tule koskaan palaamaan entiselleen. Tällä en tarkoita sitä, että asiat menisivät jollakin tavalla huonompaan suuntaan, vaan että maailma muuttuu ja meidän on muututtava sen mukana. Tähänkin asti on pystytty muuttumaan esimerkiksi digitalisaation mukana.

Aina muutos ei ole helppoa, varsinkaan jos itse joutuu luopumaan jostakin. Ehkä vähän lämmittää se, että muutos tulee koskemaan meitä kaikkia. Muutos kuitenkin luo aina uusia mahdollisuuksia – meidän yrittäjien ja yritysten pitää yrittää hyödyntää nämä mahdollisuudet mahdollisimman hyvin.

Perusasiat kuitenkin säilyvät, eli kuitenkin iso osa asioista säilyy ennallaan. Liiketoiminta jatkuu ja yrittäminen jatkuu, seuratoiminta jatkuu. Moni yritys tai yhdistys lyö kirjansa kiinni tilikauden päättyessä nyt vuoden vaihteessa ja taas tilinpäätöksessä mitataan, miten meni. Toivottavasti hyvin!

Uusi vuosi alkaa nopeammin kuin huomaammekaan ja hellittää ei voi hetkeksikään. Sitähän yrittäminen on. Onko muuten ensi vuoden budjetti jo valmiina?

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Janne Eurén
Festum Accounting Oy
Yrittäjä, toimitusjohtaja