Inflaatio ja sen vaikutuksia

inflaatio blogi

Inflaatio on pelottava sana, ja vielä pelottavampi käsite. Nyt korkean inflaation aikana, media kertoo meille jatkuvasti hyvin korkeista inflaatioluvuista, mutta usein julkisuudessa mainostetut erilaiset numeroarvot ovat suurelle yleisölle hyvinkin epäselviä.

Kirjoittanut: Janne Eurén, toimitusjohtaja, Festum Accounting Oy

Heinäkuun inflaatioluvut on tätä kirjoittaessa julkistettu ja ne olivat ja 7,8 %. Luku on kuitenkin monelle vaikea hahmottaa, sillä tämä luku kertoo muutoksen viime vuoden vastaavaan aikaan. Se ei todellakaan tarkoita, että heinäkuussa hinnat olisivat nousseet kesäkuuhun nähden 7,8 %.

Inflaatioluvun kanssa olisi hyvä ilmoittaa myös kuukausimuutos edellisen kuukauden lukemaan nähden, joka oli kesä/heinäkuussa 0,3 %. Vuositasolle muutettaessa tämä olisi 3,6 %, eli todennäköistä on, että inflaation kasvu on taittumassa. Tämä on hyvä uutinen.

Inflaation vaikutus eri toimialoilla

Inflaatio vaikuttaa eri toimialoilla hyvin eri tavoin. Sellaiset toimialat, jotka ovat riippuvaisia fossiilisista polttoaineista, vaativat paljon sähköä tai myyvät sähköä, ovat tällä hetkellä hankalassa tilanteessa.

Nopea hinnanosu on jo aiheuttanut sähköä myyvien yritysten konkursseja tai lopettamisia. Kaasua käyttävä teollisuus tai vaikkapa julkinen sauna, joka lämmittää saunansa kaasulla tai sähköllä, ovat totisissa vaikeuksissa. Lounaspaikkojen ruokatarjonta yksipuolistuu, kun kala on poistunut listoilta nopean hinnan nousun johdosta. Palvelualoilla taas palkat eivät reagoi hintojen nousuun yhtä nopeasti ja tilanne ei ole näillä aloilla yhtä paha. Toisaalta taas fossiilisia polttoaineita ja energiaa myyvät yhtiöt takovat ennätystuloksia.

Väistämättä yritykset joutuvat tilanteeseen, missä joudutaan turvautumaan asiakashintojen nostamiseen. Tämä taas puolestaan kiihdyttää inflaatiota, aiheuttaa kilpailutilanteiden muutoksia. Hintojen nostaminen on monelle kuitenkin vaikeaa.

Mitä asialle pitäisi tehdä?

Pitäisikö julkisen sektorin sitten puuttua esimerkiksi sähkön hintaan? Oma kantani tähän on, että ei pitäisi. Markkinatalouden pitää antaa tässäkin toimia. Kun kulutus vähenee ja tarjonta säilyy, laskevat myös hinnat.

Jos esimerkiksi valtio puuttuu sähkön hintaan alentamalla sähkön arvonlisäveroa, tulee se todella kalliiksi velaksi elävälle valtiollemme. Valtion puuttumisen seurauksena kulutus säilyy ennallaan tai jopa kasvaa, mikä sitten taas kiihdyttää hintojen nousua.

Ymmärrän, että poliittinen paine puutumiseen on kova, mutta todennäköisesti yksikään puolueeton ekonomisti ei tätä suosittele.

Tilitoimisto auttaa pureskelemaan liiketoiminnan kuluja

Me täällä tilitoimistossa olemme asiakkaitamme varten ja haluamme auttaa teitä esimerkiksi kustannusten nousujen syiden ja seurauksien analysoinnissa. Jos olet numeroistasi vähänkin epävarma, tarvitset apua, niin ole meihin yhteydessä, niin istutaan alas ja katsotaan lukujasi yhdessä.