Toimitusjohtajan Joulukirje: Yrittämisestä ja elämästä

Festum Oy täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Muistan yrittäjäurani alkuaikana, kun asetettiin tavoitteita yrittäjyydelle, niin ensimmäinen tavoite oli exit ja toinen oli eläkkeelle jääminen viisikymppisenä. Käytännössä näiden siis piti tapahtua jo lähes kymmenen vuotta sitten.

Kirjoittanut: Janne Eurén, toimitusjohtaja

Tässä sitä kuitenkin vielä ollaan täysillä työelämässä yrittäjänä. Mikä siis meni pieleen? Ei yhtään mikään! Nuorempana sitä kuvittelee, että elämän täyttymys on työelämän oravanpyörästä hyppääminen pois taloudellisesti riippumattomana.

Itse pääsin maistamaan tällaista elämää parin vuoden ajan 2010-luvun puolessa välissä. Kun tätä vapautta pääsee kokeilemaan edes vähän, niin ainakin minulle tuli sellainen tunne, että onko tämä nyt sitten sitä, mitä minä elämältäni halusin? Se maistui hetken, mutta aika nopeasti hyvänolontunne muuttui.

Itselle tuli sellainen olo, että minulla on vielä paljon annettavaa yhteiskunnalle muutakin, kuin pitkät koiralenkit ja lenkkipoluilla vietetty aika.

Kun ikää alkaa tulla, muuttuu myös ihminen ja hänen arvomaailmansa. Ruuhkavuosien kiireet ovat helpottaneet ja elämän sisältö muuttuu. Ei ole enää niitä lapsia kotona ja heidän jokapäiväisiä asioitaan hoidettavana.

Sisältö tulee jostain muusta, vaikkapa työstä. En myöskään ole henkilö, joka elää lomasta lomaan. Minulle yrittäjyys on elämäntapa. Heinäkuussa pyrin olemaan poissa toimistolta, mutta hommat kuitenkin hoidan ties mistä käsin.

Yrittäjyyteen kuuluu vastuut ja myös vapaudet. Elän elämää, jossa työn ja vapaa-ajan rajat ovat häilyviä. Omatunto ei minua vaivaa, jos käyn päivällä pelaamassa jääkiekkoa tai kevään aurinkoisena päivänä pitkällä hiihtolenkillä. En myöskään vietä aikaani toimistolla turhaan. Kuten sanoin, olen ”jatkuvasti” töissä, en välttämättä fyysisesti toimistolla, mutta henkisesti suurimman osan aikaa.

Tällä hetkellä nautin yrittämisestä todella paljon. Omassa elämässä on tilaa ja aikaa yrittämiselle. Myös työelämän laatu on minun osaltani parantunut. Enää ei tule oltua 50 000 km vuodessa auton ratissa, koska etäpalaverit ovat tulleet jäädäkseen.

Myös oma osaaminen alkaa olla riittävällä tasolla, joten ei tarvitse pinnistellä osaamisen rajoilla enää niin paljoa. Maailmantilanne tietysti vaikuttaa kaikkeen, mutta siihen on itsellä niin vähän vaikutusmahdollisuuksia.

Pitää siis keskittyä ns. ”omaan peliin”. Tämä on aina ollut oma mottoni. Kilpailijat ja muiden tekemiset on hyvä noteerata ympärillä, mutta oma toiminta on ainoa, mihin itse pystyn vaikuttamaan.

Toivotan kaikille hyvää Joulua, onnellista uutta vuotta sekä rauhaa maailmaan!

-Janne Eurén