Asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon rahoitusta miettiessä

Rahoitusmarkkinat tarjoavat rahoitusta eri tarpeisiin, varsinkin kun kasvua tai isompia investointeja harvoin pystytään rahoittamaan pelkästään tulorahoituksella. Lue, mitä yrityksen on hyvä tunnistaa miettiessään liiketoiminnan rahoitusta.

Yritys rahoittaa toimintaansa myymällä tuotteita ja palveluita (tulorahoitus) tai hankkimalla ulkopuolista rahoitusta (vieraan ja oman pääoman ehtoinen rahoitus). 

Yritysten rahoituksesta puhuttaessa usein ajatellaan sen olevan tätä ulkopuolista rahoitusta. Kuitenkin jokaisena päivänä yrittäjä voi vaikuttaa kassan tilanteeseen eli käytännössä toiminnan rahoittamiseen. Liikevaihdon syntyminen ei tuo kassaan yhtään euroa. Cash is King. Laskut ja palkat maksetaan pankkitilillä olevilla varoilla.

Säästä aikaa ja rahaa hyvällä laskutusohjelmistolla

Yritysten ja yrittäjien kannattaa kiinnittää huomiota oman laskutusprosessin tehokkuuteen. Laskuta, valvo, peri -ohjenuoralla myyntisaamisten kiertoaikaa saadaan nopeutettua. Myynnit ovat kassassa rahana mahdollisimman lähellä sovittua eräpäivää, jolloin toisella puolella saat maksettua omat laskusi ajoissa ja vältät turhat korko- ja perintäkustannukset.

Onko sinulla laskutusprosessi kunnossa, hyödynnätkö tehokkaita työkaluja? Väitän, että useimmiten omia viivästys- ja perintäkuluja minimoimalla saat jo ”rahoitettua” hyvän laskutusohjelman kustannukset ajan säästöstä puhumattakaan.

Eri rahoitusvaihtoehdot

Yritysten kasvurahoitukseen löytyy nykypäivänä runsaasti vaihtoehtoja. Pankit ja Finnvera edelleen rahoittavat järkeviä hankkeita, jos yrityksen takaisinmaksukyky, eli kassavirta, on riittävä ja vakuudet kunnossa. Koska asiat eivät aina mene kuin Strömsössä, monesti tarvitaan vaihtoehtoisia ja täydentäviä rahoituslähteitä.  

Suomeen on syntynyt esimerkiksi viimeisten parin-kolmen vuoden aikana useita uskottavia, joukkorahoitusluvan alaisia joukkorahoitusyhtiöitä, kuten Vauraus, Fellow Finance ja Groundfunding. Uudet toimijat ovat lisänneet rahan tarjontaa ja vaihtoehtoja markkinoilla, mikä mielestäni on vain hyvä asia.

Joukkorahoitustoimijoita haastatellessa minulle on syntynyt kuva, että tämä rahoitusmuoto usein täydentää pankista ja Finnverasta saamaa rahoitusta. Täydentävänä rahoituksena myöskään joukkorahoitustoimijoiden rahan hinta ei nosta välttämättä rahoituspaketin kokonaiskorkoastetta ihan pilviin laskennallisen vuosikoron ollessa keskimäärin 7-15%.

Suunnittele rahoitus huolellisesti

Lopuksi haluan painottaa erittäin tärkeää asiaa: huolellisuutta. Yrityksen rahoitusta tulisi suunnitella hyvissä ajoin. Sen avulla pystyt rauhassa miettimään yrityksellesi parhaan ratkaisun hyvän kumppanin kanssa. Paniikissa tehty rahoitusratkaisu voi olla yrityksellesi kallis tai jopa tuhoisa prosessi.

Autamme teitä kokonaisrahoituksen suunnittelussa ja ohjaamme teidät tarvittaessa eteenpäin yhteistyöverkostossamme parhaan avun saamiseksi. Autamme mielellämme myös laskutusprosessin tehostamisessa ja kassavirtaennusteiden teossa. Tämän kehitystyön voit aloittaa jo vaikka heti! Ota meihin yhteyttä ja katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa.

Yhteystiedot >>

Lisää ajankohtaista luettavaa: Finnveran pk-yritysbarometri 11.9.2018