Kesätyöntekijän palkanlaskenta

Aiheuttaako kesätyöntekijän palkanlaskenta kysymysmerkkejä? Jälleen on se aika vuodesta, kun kesätyöntekijöitä palkataan yrityksiin. Miten palkat menevät kesätyöntekijän kohdalla? Kuuluuko maksaa lomakorvaus? Entä alaikäiset kesätyöntekijät?

Kirjoittanut: Kirsi Keipi, aluejohtaja, Satakunta

Palkanlaskennan näkökulmasta kesätyöntekijään noudatetaan työehtosopimusta aivan samoin kuin muihinkin työntekijöihin. TES:ssä otetaan kantaa myös harjoittelijoille maksettavaan palkkaan. Heille kertyy lomaa sekä kaikki mahdolliset lisät, kuten esim. ilta- ja sunnuntailisät.

Kuuluuko kesätyöntekijälle lomakorvaus?

Joskus kuulee sanottavan, että ei makseta kesätyöntekijälle lomakorvausta, koska hän oli niin vähän aikaa töissä tai lomakorvaus sisältyy palkkaan. Tämä ei ole mahdollista, vaan lomakorvaus tulee maksettavaksi, vaikka vain yhden tunnin työpanoksesta.

Ei voi myöskään olla niin, että palkka sisältäisi jo lomakorvauksen – tai sen pitää ainakin näkyä laskelmalla omana rivinään, jos lomakorvaus maksetaan jokaisen palkan yhteydessä.

Mikäli yritys palkkaa alaikäisen henkilön, niin silloin tulee noudattavaksi laki nuorista työntekijöistä. Laissa otetaan kantaa mm. työajan pituuteen, työnteon ajankohtaan ja nuorelle sopiviin työtehtäviin.

Mikäli kaipaatte apua palkanlaskennassa, ota yhteyttä myyntiimme!

Festumillakin nähdään kesätyöntekijöitä

Kävin tammikuussa Satakunnan Ammattikorkeakoulussa kertomassa toisen vuoden taloushallintoalan tradenomiopiskelijoille tilitoimistosta työnantajana. Tuntuu, että vuosi vuodelta haku- ja valinta-ajankohta aikaistuu! Eletään maaliskuun puoliväliä ja valinnat on meillä jo tehty. Olemme päättäneet antaa tänne Porin toimistolle kahdelle nuorelle opiskelijalle kesätyö- ja harjoittelupaikan.

Taloushallintoalalla, kuten monella muullakin alalla, on pulaa osaavista tekijöistä. Sen vuoksi koemme erittäin tärkeänä antaa nuorille harjoittelupaikkoja kaikilla paikkakunnilla, joissa toimimme. Onpa usea näistä työharjoittelijoista työllistynyt harjoittelunsa jälkeen meille, joko vakituisesti tai kiireavuksi, opiskelujensa ohessa.

Haastattelutilanne harjoittelijan tai kesätyöntekijän kohdalla on paljon kevyempi ja keskitymme erilaisiin kysymyksiin, koska aiempaa kokemusta alalta, tai ylipäätään työelämästä, ei juurikaan ole. Ajattelen, että vaikka kaikille emme pysty harjoittelupaikkaa tarjoamaan, haastattelu on opiskelijalle yksi kokemus lisää sekä harjoittelua tuleviin työhaastatteluihin.

On tärkeää hoitaa rekrytointiprosessi loppuun asti hyvin, myös nuorten kohdalla. Se muovaa mielikuvaa yrityksestä työnantajana ja mahdollistaa sen, että henkilö saattaa hakea myös valmistuttuaan meille töihin. Meillä esimerkiksi ilmoitetaan lopputuloksesta myös heille, jotka eivät tulleet valituiksi tällä kertaa.

Kesätyöntekijä pitää perehdyttää vähintään yhtä hyvin, ellei jopa perusteellisemmin, kuin uusi kokenut ammattilainenkin. Meillä Festumilla on nimetty pääohjaaja, joka toimii harjoittelijan mentorina ja muu työyhteisö neuvoo tarvittaessa.

Työnantaja, muista osasi nuoren ammattilaisen uralla

Meidän tehtävämme on kohdella kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita reilusti ja samoin kuin vakituisiakin työntekijöitä. Näin he saavat oikean kuvan työelämästä, sekä kesätyöstään hyvän kokemuksen tulevaisuuden varalle.

Parhaassa tapauksessa molemmat osapuolet ovat voittajia; yritys saa innostuneen työtekijän, ehkä pidemmäksikin ajaksi, ja vahvistettua yrityksen mainetta hyvänä työnantajana. Kesätyöntekijä puolestaan saa arvokasta työkokemusta opiskelemaltaan alalta ja kehittyy tulevaisuuden asiantuntijaksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tilitoimiston vaihtaminen

Käytännössä tilitoimiston vaihtaminen tarkoittaa talous- ja palkkahallinnon tietojen siirtoa tilitoimistolta toiselle. Katso, mitä kaikkea tarvitaan t…