Toimitusjohtajan terveiset yrittäjille

Harva meistä ajatteli vuoden vaihteessa, mikä meitä tänä vuonna kohtaa. Monella meistä oli vuosibudjetit kasassa ja positiiviset näkemykset tulevaan. Aika nopeasti voi kuitenkin maailma muuttua.

Voi vain kuvitella, miltä aikaisemmista sukupolvista on sodan julistamisen hetkellä tuntunut, sillä ainakin itselläni oli maaliskuussa näiden koronauutisten kasaantumisten aikaan aika maailmanlopun tunnelma.

Huonouden huippu on toivottavasti ohi ja parempaan suuntaan sekä kesää kohti mennään. Toivotaan, ettei tule takapakkia. Tämä kaikki, kun olisi tapahtunut syksyllä ja talvi ja pimeä olisi vielä ollut tuloillaan, niin varmasti henkiset vaikutukset olisivat olleet paljon nykyistä isommat.

Vaikutukset valtavia

Koronan vaikutukset yhteiskuntaan ja liike-elämään ovat valtavat. Hetemäen raportin mukaan julkisessa taloudessa on 7 mrd. euron vaje. Summa tuntuu tavallisesta kuluttajasta käsittämättömältä. Varmoja voidaan yrittäjinä olla, että jokaisen kukkarolla tullaan käymään muodossa tai toisessa. Ei tarvitse olla Einstein, kun ennustaa, että listaamattomien yritysten osinkosääntöihin tullaan puuttumaan tällä hallituspohjalla pian. Sillä pystyttäisiin teoriassa kattamaan tuosta vajeesta muutama sata miljoonaa. Käytännön vaikutuksista en olisi niin varma, sillä talouden kuviot ja riippuvuudet ovat harvoin niin yksinkertaisia.

Omasta asiakaskunnastamme minulla on koronan vaikutuksista samat huomiot, mitä julkisuudessa on paljon esitetty. Tietyt toimialat ovat kärsineet koronasta huomattavan paljon. Jotkut toimialat tulevat selviämään tästä ilman suurempia kolhuja ja jotkut toimialat ovat jopa kasvattaneet myyntiään. Suurin huoli on tulevassa kesässä ja syksyssä. Valmistava teollisuus on elänyt kevään ennen korona-aikaa saaduilla tilauksilla. Kesän tilauskirjat eivät varmasti näytä yhtä hyvältä, kuin vielä tammikuussa.

Hopeareunuskin löytyy

Iso osa koronaan liittyvistä vaikutuksista on negatiivisia, mutta on sillä ollut joitakin hyviäkin vaikutuksia. Toimistotyössä on koronan aikana monessa työpaikassa otettu iso digiloikka eteenpäin. Pakollisten matkustusrajoitusten vuoksi etätapaamisten määrät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Kaikki etäpalveluita tarjoavat yritykset ovat esittäneet huimia kasvulukuja edellisen vuoden vastaavaan aikaan nähden.

Tämä on tehnyt hyvää omalle ajatusmaailmalle ja on ollut ilo huomata, että asiat sujuvat myöskin näin. Aikaisemmin etätöissä oli vähän rikollinen olo ja tuntui, että eihän töitä näin kuulu tehdä, mutta väärässä olen ollut! Negatiivisin asia, minkä itse huomasin etätöissä, oli työergonomia, mikä ei todellakaan ollut toimistotasoa. Tämä on varmasti asia, mihin tullaan kiinnittämään jatkossa huomiota. Meillä ovat ihmiset nyt kesäkuun alussa alkaneet pikkuhiljaa palata etätöistä toimistolle. Iloisista ilmeistä päätelleen, tämä on monelle huojentava hetki.

Kesän kassa

Nyt meidän pitää taloudellisesti sinnitellä kesän yli. Kassojen kanssa on yrityksillä usein kesän aikana haasteita. Tämä koronakevät ei varmasti ole tätä tilannetta helpottanut. Yrityksillä on monia mahdollisuuksia hakea erilaisia tukia kassavajeen paikkaamiseksi. Valitettavasti tuo tukiviidakko on aika monimutkainen ja toisaalta suoraa tukea yrityksen kassaan on tarjolla todella vähän. Tuen saaminen myöskin usein edellyttää valmiiksi hyvää tasetta ja talouden mittareita sekä valmiutta lainan ottamiseen. Näin ei valitettavasti useissa tapauksissa ole. Laskunrahoituspalveluita kannattaa myös harkita, sillä ne myös tuovat helpotusta arkeen.

Hyvää kesää kaikille. Olemme kaikki samassa veneessä. Toivotaan, että ensi vuonna samaan aikaan tämä kaikki on vain ikävä muisto.

Janne Eurén
Toimitusjohtaja
Festum Accounting Oy