Tulevat muutokset 2020

muutokset 2020

Vuosi 2020 on ollut aikamoisten kärrynpyörien aikaa. Millaisia muutoksia on vielä luvassa loppuvuodelle? Tässä artikkelissa koottuna muutamia tärkeimpiä, kuten lomautuskäytännöt, ravintoloiden tuki, verotuksen muutokset ja katso-valtuutusten päättyminen.

Muutoksia lomautuskäytäntöihin

Eduskunta on hyväksynyt lomautuksiin, takaisinottovelvollisuuteen ja työttömyysturvaan tehdyille väliaikaisille lakimuutoksille jatkoajan 31.12.2020 asti. Näitä väliaikaisia lakimuutoksia ovat mm. lomautusten ilmoitusaika, joka on viisi päivää, kuten myös yhteistoimintalain mukainen neuvotteluiden kestoaika, ellei työehtosopimuksissa ole muuta sovittu. Määräaikaisen työntekijän voi lomauttaa samoin perustein kuin vakituisessa työsuhteessa olevan työntekijän. Työnantajan takaisinottovelvollisuus koronatilanteen vuoksi irtisanottujen työntekijöiden osalta on 9 kuukautta.

Tukea ravintoloille

Ravintoloille on tulossa kovasti kaivattu tukipaketti. Hyväksytty laki sisältää tuen uudelleentyöllistämiseen ja hyvityksen toiminnan rajoittamisesta. Lain voimaantulo edellyttää, että Euroopan unionin komissio hyväksyy lakiehdotukseen sisältyvän valtion tuen. Jo tässä vaiheessa on ollut paljon keskustelua siitä, onko tukipaketti riittämätön ja kohteleeko se ravintoloita epätasa-arvoisesti.

Katso-valtuutusten päättyminen

Eräs melko suuri muutos on katso-valtuutusten päättyminen vuoden vaihteessa. Suomi.fi- valtuudet tulevat korvaamaan katso-valtuutukset. Asiakkaillemme tiedoksi; mikäli yrityksellänne ei ole vielä Suomi.fi-valtuutuksia, otamme teihin syksyn aikana yhteyttä asian tiimoilta.

Verotuksen muutokset

Merkittäviä ja mielenkiintoisia yritysten verotusta koskevia muutoksia ovat tulolähdejaon poistuminen ja mahdollisuus korotettuihin poistoihin. Tiedotamme näistä lisää syksyn aikana.


Kevät on ollut meillä kaikilla melko raskasta ja stressaavaa aikaa, monissa yrityksissä vaikutukset näkyvät varmasti vielä pitkään. Koronan pahin vaihe on toivottavasti takanapäin. Voimme vain toivoa, että uutta aaltoa ei enää tule tai ainakin, että rokote saadaan markkinoille mahdollisimman pian!

Toivon haastavista ajoista huolimatta, että me kaikki saisimme nauttia aurinkoisesta kesästä, vetää hieman happea ja ladata akkuja tulevan syksyn ja talven varalle.

Kirjoittanut

Kirsi Keipi
Aluejohtaja, Satakunta

Yhteystiedot