Työyhteisön hyvinvointi lähtee johdon hyvinvoinnista

Vuodenvaihde tuo lupauksia omaan hyvinvointiin liittyen – oli se sitten herkkulakko tai painonpudotus. Motivire Oy:n toimitusjohtaja Tuukka Nieminen antaa yllättäviäkin vinkkejä yrittäjien ja työyhteisöjen hyvinvoinnin parantamiseen.

Yli 25 000 työntekijää ja 200 yritystä valmentanut Motiviren henkilökunta on etulinjassa työyhteisöjen  hyvinvoinnin kehittämisessä. Mittava kokemus on näyttänyt yhtäläisyyksiä ennaltaehkäisevän hyvinvoinnin haasteista ja mahdollisuuksista. Nieminen avaa keinoja, joilla haasteet voidaan voittaa.

Ennaltaehkäisevään työhyvinvointiin panostetaan enemmän

Yli puolet Suomen yrittäjistä on yksinyrittäjiä, joilla suurin koettu haaste on ajanpuute. Motivirellä meidän asiakaskunnassamme, eli yleensä noin 50 henkilöä työllistävissä yrityksissä, useimmin henkilöstön hyvinvoinnista vastaava herää tunteeseen, että jotain pitäisi tehdä.

Hyvinvointiosaaminen ja siihen panostaminen on selkeästi tulossa toimialana ja on suhteellisen uusi. Alussa, kun Motivire perustettiin, piti asioita vääntää enemmän rautalangasta, nyt työhyvinvointiin suhtaudutaan jo huomattavasti monipuolisemmin. Myös KELA tukee ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa entistä paremmin, mikä taasen antaa yrityksille paremmat taloudelliset lähtökohdat tukea henkilöstönsä hyvinvointia. Hyvinvoinnista huolehtiminen on osa nykypäivän työnantajamielikuvaa, ja sillä on henkilöstöä sitouttava vaikutus.

Ennaltaehkäisy edullisempaa, mutta osaaminen puuttuu

Tiedetään, että proaktiivisesti haasteisiin tarttuminen on eurotasolla edullisempaa, kuin sairauksiin tai tapaturmiin reagoiminen silloin, kun tilanne on päällä. Olemme myös havainneet lukuisissa kartoituksissa, että lähes jokaisella on mahdollisuus ottaa mentaalipuolella koppi omasta hyvinvoinnistaan, ennen kuin sairastuu. Me Motivirellä olemme se taho, joka pystyy matalalla kynnyksellä tuomaan suuntaa ja apua oman ja sekä työyhteisön hyvinvoinnin parantamisessa.

Hyvinvointiosaamisen puute on kuitenkin valtava. Saatetaan tietää mitä kannattaa tehdä, mutta kysymys kuuluukin mistä minun pitäisi sitten aloittaa?

Viisi kertaa viikossa salille?

Olemme havainneet, että henkilöillä, jotka hyötyliikkuvat 30 minuuttia 1-2krt viikossa, luvut ovat jo selkeästi paremmalla tasolla kuin liikkumattomilla. 30 minuuttia pari kertaa viikossa voidaan rinnastaa vaikkapa koiran ulkoilutukseen tai hissin vaihtamisen portaisiin, eli sitä voi sanoa jo hyväksi aluksi. Asiakkaiden arkea Motivireellä mitataan mm. kartoituksilla ja  esim. Firstbeat-mittauksella.

Monesti elämäntapamuutoksen alussa vaaditaan itseltä aivan liikaa; ostetaan kuntosalikortti ja käydään viidesti viikossa salilla. Ehkä pitäisikin, mutta voisiko alussa ottaa jonkin hieman pienemmän asian arkeen mukaan? Arki täyttää kuitenkin arjen, jokaisella meistä on omat kiireemme ja siihen ammattitason saliharrastusajan tuominen päälle ei ole pitkäkestoinen ratkaisu. Valmentajan tehtävä on madaltaa kynnystä liikkua, tai vastaavasti rakentaa portaita tavoitteeseen. Valmennuksessa lähdetään hakemaan pienintä mahdollista asiaa, joka tuo maksimaalisen vaikutuksen.

Lumipalloefekti toimii molempiin suuntiin

Käytän usein vertausta, että ihminen on mäen päällä, josta on kaksi suuntaa. Toinen suunta on negatiivinen, eli ei tehdä hyvinvoinnin eteen mitään. Syödään ja nukutaan huonosti. Toinen suunta on positiiviseen päin, valitaan yksi pieni asia, joka lähtee viemään hyvinvointia eteenpäin. Jokainen valinta tukee seuraavaa – lenkin jälkeen ei teekään mieli suklaavanukasta, vaan ottaakin hedelmän. Nämä valinnat taas perustuvat tapoihin.

Uusissa tavoissa menee aina jokunen viikko harjoitellessa. Kun sairastumme ja vietämme vaikkapa flunssan kourissa viikon, tapoihin on helpompi palata, kun ne ovat vakiintuneita. Pitää vain löytää se tarpeeksi pieni asia, mikä on helppo ottaa nykyiseen arkeen mukaan. Monesti valmennettavat ihmettelevätkin: eikö minun tarvitsekaan tehdä alussa enempää? Ei tarvitse.

Omat lähtökohdat hyvinvoinnin parantamiseen

Ihmiset vertaavat itseään muihin, mikä on yksi isoimmista haasteista hyvinvointia tuovien tapojen vakiinnuttamisessa. Oma hyvinvointikartta kertoo henkilöstä itsestään. Vertauksena voisi käyttää maastokarttoja: jos Porin metsässä otat Rauman kartan esille, et löydä mihinkään. Jos vertaat omaa hyvinvointiasi muiden hyvinvointiin, olet jo lähtökohtaisesti eksyksissä. Tämän vuoksi työyhteisöjen valmennuksessakin lähdetään ryhmänä liikenteeseen, mutta ratkaisut tehdään henkilökohtaisella tasolla.

Henkilötason hyvinvoinnista työyhteisön hyvinvointiin

Työyhteisön hyvinvointi lähtee johdon hyvinvoinnista. Tutkimustilastot kertovat, että lähiesimiehen koettu työkyky on suoraan verrannollinen siihen, miten alaiset kokevat hänen johtamistaitonsa ja läsnäolonsa.

Pääsääntöisesti huolehtiminen on ollut tähän asti työsairaanhoitoa, mutta maailma on murroksessa ja ennaltaehkäisevään työhyvinvointiin panostetaan enemmän. Yhteisöissä mietitään, miten on mahdollista päästä eteenpäin ja kehittyä. En ole vielä urallani törmännyt työyhteisöön, jossa tuki- ja liikuntaelinongelmia, mielipahaa tai mielenterveyshaasteita ei olisi ollenkaan, ne ovat vain eri mittasuhteissa. Nyt ollaan ymmärretty, kuinka vähän oikeastaan ymmärretäänkään hyvinvoinnista, ja tämä on läpimurtoon verrattavissa oleva oivallus.

Tee ainakin tämä

Jos kaikki muut tuntuvat juuri nyt pahalta, on yksi asia, joka kannattaa tehdä. Pysähtyä.

Pysähdy oman hyvinvointisi ääreen. Istu keittiön pöydän ääreen ystävän tai perheenjäsenen kanssa, tai miksei työporukallakin. Käykää rehellinen keskustelu siitä, mitä meidän hyvinvoinnillemme kuuluu. Keskustelu voi olla raadollinenkin, ja täten pelottava. Saat kuitenkin ulkopuolisen näkökulman siitä, miltä sinun hyvinvointisi näyttää. Joudut ja saat perustella tavoitteesi ja ratkaisusi siihen. Terveysvinkkejä voi antaa lukemattoman määrän, mutta keskustelusta tulee se tunne, mitä sinulle ja minulle kuuluu.

Hyvinvoivaa Uutta Vuotta!

Tuukka Nieminen, Motivire Oy

Motivire Oy on kokenut työhyvinvointipalveluiden tuottaja, joka toteuttaa yritysasiakkaille henkilökunnan hyvinvointiosaamista parantavia palvelukokonaisuuksia – työkaluja asiakkaiden työkykyjohtamisen tueksi.

Motivire tarjoaa maksuttomia hyvinvoinnin aamuja isommissa kaupungeissa yritysten johtohenkilöille.
Hyvinvoinnin aamiaiset klo 08-10 seuraavasti:
5.2. Scandic Hämeenpuisto Tampere 
6.2. Original Sokos Hotel Vaakuna Pori
12.2. Scandic Turku 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset hyvinvoinnin aamuihin: www.motivire.fi