Hyvinvointi poikkeusaikana: yrittäjä, varo näitä oireita

Arki on nyt monelle raskaampaa, kuin mihin on tottunut – mutta suomalainen sisu käskee puskemaan eteenpäin. Mitkä asiat helpottavat jaksamista ja mitkä ovat ne salakavalatkin oireet, jotka kielivät jo ammattiavun tarpeesta? Haastattelimme Terveystalon vastaavaa työterveyspsykologia Pauliina Ruusuvuorta yrittäjien ja muiden toimihenkilöiden hyvinvoinnin saralta.

Koronatilanteeseen liittyen tietotulva on valtava, eikä sen lähteistä aina ole menemistä takuuseen. Festum Accountingin viestinnässä on huomattu myös talousmaailmaan liittyvien ohjeiden alituisen muutoksen, joista tärkeimmistä pyrimme tiedottamaan koontina uutiskirjeiden avulla. Miten ihmisten tulisi suhtautua tähän valtavaan ja vaihtelevaan tietotulvaan, vastaava työterveyspsykologi Pauliina Ruusuvuori?

Koronaan liittyvä tietotulva todellakin on aivan hirvittävä, ja sen lukemista voisi rajata aivan kuten rajaamme työpäivänkin esimerkiksi 8-16 väliselle ajalle. Vaikka tiedonjano ja tarve on kova, ihminen kuormittuu tämän tason tietotulvasta. Myös lähdelukutaito on tärkeää huomioida, Ruusuvuori toteaa.

Myös viranomaisten ohjeistukset herättävät ajatuksia: voisiko näistä vähän joustaa ja käydä kylässä tai uskaltaako näistä tinkiä. Tähän ei kannata lähteä, vaan tehdään työt etänä ja vältetään turhia fyysisiä kontakteja, hän jatkaa.

Yrittäjän päivä harvoin ”ysistä viiteen”

Yrittäjän haasteena on, ettei työ ole normaalin työpäivän pituinen lähes koskaan. On tunne, että aina pitää olla saatavilla ja työaikaa on vaikea rajata. Illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen on helppo avata etätyöpisteessä tietokone tai puhelin ja ”vastata vain näihin pariin viestiin” – huomatakseen yhtäkkiä vielä tunteja myöhemmin laskevansa ensi kuun kassaennustetta.

Erityisesti nyt poikkeusaikana ihmisillä on valtava stressi ja paine päällä. Työn kuormittavuus on tapissa ja ihminen voi tuntea merkityksettömyyttä työssään. Tämä jo itsessään aiheuttaa lisää stressiä. Stressissä ja paineessa unohdetaan tauot, ruokailu, oma aika ja ergonomia, luodaan painetta etäjohtamisesta uudessa tilanteessa ja näinhän soppa onkin jo valmis, Ruusuvuori pohtii.

Tarkkaile näitä oireita

Jos yrittäjä sairastuu uupumukseen, on yhtiön tulevaisuus vaakalaudalla. Lentoturmassa happinaamari laitetaan ensin itselle, ja samaa ohjetta kannattaa noudattaa nytkin. Yleisimmät uupumisen oireet, joiden kanssa kannattaisi pysähtyä tai hakea ammattiapua ovat mm.

  • palan tunne kurkussa. Moni kuvailee uupumisen ensioireita palana kurkussa tai painon tunteena rinnassa, on vaikea hengittää, tukala olo
  • sydämen häiriöt. Muljahtelut, epätavallinen syke, tykytys. Huomioithan, että vakavissa sydämen häiriöissä on oltava heti yhteydessä hätäkeskukseen!
  • ruokahalun merkittävä nousu tai lasku
  • mielialavaihtelut. Monet yhdistävät uupumisen apaattisuuteen, mutta uupunut voi aivan yhtä hyvin olla pirteämpi kuin normaalisti, eli käydä ns. ylikierroksilla
  • univaikeudet ja väsymys. Kokoaikainen tai sosiaalisen ponnistelun jälkeen kokonaisvaltainen väsymys.
  • erikoiset ihottumat ja päänsäryt, joille ei löydy ilmeistä syytä
  • hiustenlähtö

Oireet ovat yksilöllisiä, mutta ensimmäiset oireet yleensä löytyvät yllä olevasta listasta. Uupumuksen oireet ovat kehon tapa kertoa, että nyt menee liian lujaa, hidasta.

Ehkäise uupumusta

Uupumusta voi ehkäistä, ja itselleen sopivan keinon löytäminen voi vaatia muutaman keinon kokeilua. Mitkä ovat hyviä keinoja ehkäistä, tai ainakin lievittää uupumusta, Pauliina Ruusuvuori?

Yhteydenpito sidosryhmien ja omien läheisten kanssa on tärkeää, nyt etänä tietenkin. Ihmisen tulisi nyt huolehtia arkirutiineista, jotka tuovat turvallisuutta ja ennakoitavuutta arkeen. Elpymistauot ja rauhallisen työskentelyajan varmistaminen lastenkin ollessa kotona ovat tärkeitä. Päivittäinen ulkoilu on tärkeää, voi lähteä pienelle kävelylle tai mahdollisuuksien mukaan vaikkapa haravoimaan takapihalle, Ruusuvuori summaa.

Uskalla hakea apua!

Moni yritys on kärsinyt mittavasti yrittäjän uupumisen seurauksena. Pahimmillaan uupumus johtaa vakaviin terveyshaittoihin. Suomalainen sisu kantaa vain tietyn matkan, joten on tärkeä tunnistaa avun tarve. Apua voit hakea esimerkiksi näiltä tahoilta:

Muistetaan, ettei lietsottaisi itseämme paniikkiin. Luodaan yhdessä yhteenkuuluvuuden tunnetta etäkanavia pitkin, kysytään toisiltamme vointia suoraan ja pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.