Yrittäjyys toimitusjohtajan silmin

yrittäjyys

Havahduin, kun ystävät onnittelivat työpaikan vuosipäivän johdosta, että hetkinen, oma yrittäjyys on kestänyt 17 vuotta. Se on pidempi aika, kuin ehdin tekemään palkkatöitä, ennen yrittäjäuraa.

Työuraakin on jo takana yli 30 vuotta. Isoja numeroita, mutta miksi tuntuu siltä, että en kuitenkaan itse ole vanhentunut juuri päivääkään noista ajoista? Ikävä tosiasia kuitenkin on, kun vilkaisee peiliin, niin totuus valkenee. Ihan nuori mies ei sieltä minua katso, mutta yhden tärkeän seikan yritän aina muistaa – oma esimiehenihän se siinä. Tämä juuri on minusta yrittäjyydessä parasta – olet oma esimiehesi ja toimit vahvuuksiesi, heikkouksiesi, rajoituksiesi ja omatuntosi mukaan.

Yrittäjyys on valintoja

Meillä ei yrityksessä ole koskaan ollut hallituksessa ulkopuolisia jäseniä. Hallitus koostuu edelleen meillä töissä olevista ihmisistä. Kuuluuko tämä päätös näihin omiin vahvuuksiini vai heikkouksiin, en tiedä, sillä tuo toinen reitti on kokematta. Näin on tähän asti kuitenkin toimittu ja nykytilanteeseen päädytty. Tämä on ollut meillä tietoinen valinta ja tuntuu vieläkin oikealta päätökseltä. Ulkopuolinen hallitus olisi varmasti tuonut mukaan paljon enemmän suunnitelmallisuutta, mutta myös hitautta. Paljon on yrittäjyyden aikana tehty päätöksiä, aloitettu uutta liiketoimintaa ja muutettu yrityksen suuntaa hyvinkin nopealla aikataululla. Yleensä päätöksiä tehtäessä paikalla on ollut koko hallitus tai iso osa siitä. Ulkopuolisen hallituksen kanssa asiat eivät varmasti olisi edenneet yhtä jouhevasti. Toisaalta taas olemme katsoneet asioita sisältä käsin – paljonkohan on mennyt tilaisuuksia ohi?

Onnekseni ympärilläni on aina ollut hyviä ihmisiä, paljon parempia kuin itse olen. Tämä on minusta erittäin tärkeää, eli pyrkiä aina palkkaamaan erilaisia ja itseäsi kyvykkäämpiä ihmisiä. Nykyään itselleni on kristallin kirkasta, missä olen hyvä ja missä en. En muista olinko tätä mieltä vielä urani alussa. Valitettavasti kuulee näitä juttuja, jossa yrityksen johto luulee osaavansa kaiken. Se ei voi tietää organisaatiossa hyvää. Isoimpia virheitä johdolle on mielestäni mikromanageeraaminen. Anna vastuuta ja luota!

Meitä on Festumissa nyt noin 70 henkilöä. Matkan varrella on tullut tehtyä huteja rekrytoinneissa, mutta onneksi kuitenkin onnistumisia paljon enemmän. Isoja menetyksiäkin on koettu, mutta nämä pitää aina ottaa uutena mahdollisuutena – saadaan uutta väkeä ulkopuolelta tuomaan uusia näkemyksiä. Meillä on myös ollut mukana taipaleella hyviä kumppaneita. Tärkeää on, kenen kanssa toimit – mutta vielä tärkeämpää on, että heillä on töissä hyviä ihmisiä. Usein suurimmat pettymykset koetaan, kun henkilöt vaihtuvat. Uusien henkilöiden pitää näyttää kyntensä ja aina nämä päätökset eivät ole kaikkien osapuolten etujen mukaista. Tämä kuitenkin kuuluu businekseen.

Yrittäjyys ja itseäni viisaammat kollegat

Vedin alussa itse meidän ohjelmistoliiketoimintaamme ja tilitoimistoamme veti Minna Halonen. Olemme modernisti harrastaneet johdon työnkiertoa, joten nykyään toimimme päinvastoin, Minna vetää ohjelmistopuolta ja minä tilitoimistoa. Minnalla on KTM paperit ja tilitoimistoalan tausta. Itselläni on DI paperit ja ohjelmisto- ja ICT tausta. Jotenkin voisi ajatella, että alkuperäinen asetelma olisi ollut hyvä. Senhetkinen tilanne kuitenkin vaati muutosta ja jälkikäteen tämä muutos on tuonut kummallekin yrityksellemme ihan uudenlaisia mahdollisuuksia. Varmasti olisimme nyt erilaisessa tilanteessa, mikäli olisi jatkettu vanhalla tavalla. Itselläni on vielä vähän vaikeaa muistaa, kummalla puolella se debet tai kredit oli, mutta sitä varten meillä on töissä minua parempia ammattilaisia, joilta voin kysyä. Polilla meillä oli yksi teollisuustalouden kurssi ja siellä joku kauppakorkean proffa kyykytti teekkareita ylivaikeilla tenteillä. Kunnia oli, että 20 % pääsi tentistä läpi. Tämä vei kyllä taloushallinnon innostuksen hetkeksi teekkaripojalta.

En usko, että minusta olisi ollut yksinyrittäjäksi. Nostan kyllä tuolle porukalle hattua. Itselläni on aina ollut organisaatio ympärillä ja sparraajia, joiden kanssa on voitu jauhaa asiat läpi. Tämä on kyllä aika iso voimavara.

Vaihtaisinko päivääkään pois uraltani? Kyllä vaihtaisin, kaikki päivät eivät ole olleet ruusuilla tanssimista, mutta sitähän yrittäminen on. Toinen mottoni on, että ”pelataan omaa peliä vilkuilematta liikaa sivulle”. Välillä kyllä vilkuilen tuota valtakunnan politiikkaa ja se ottaa niin hitosti päähän, mutta kun siihen ei voi vaikuttaa, niin puren vain hammasta. Yhden äänen verran vaaleissa pyrin kuitenkin aina tuohonkin vaikuttamaan.

Janne Eurén
Toimitusjohtaja
Festum Accounting Oy