Pikkujoulujen ja joululahjojen verotus – millä säännöillä pelataan?

Vuosi lähenee loppuaan. Yrityksissä mietitään jälleen, miten muistaa ja kiittää työntekijöitään ja yhteistyökumppaneitaan kuluneesta vuodesta. Millä säännöillä hoidetaan nyt pikkujoulujen ja joululahjojen verotus?

Korona on haastanut yritykset käyttämään mielikuvitustaan pikkujoulujen järjestämisen suhteen. Moni yrityksistä on päättänyt luopua juhlallisuuksista tänä vuonna kokonaan, jotkut kokoontuvat pienemmällä porukalla ja osa viettää ns. etäpikkujouluja.

Etäpikkujoulujen verotus

Verottaja on päätöksissään huomioinut tämän poikkeusajan ja antoi päätöksen virtuaalipikkujoulujen verotuskäytännöstä. Työnantaja voi tarjota etäosallistujille verovapaasti ohjelman, ruoat ja juomat. Ruoat ja juomat voidaan toimittaa kotiin työnantajan järjestämän kuljetuksen kautta tai työntekijät voivat noutaa tarjoilut sovitusta paikasta. Huomattavaa on, että työnantajan antamat lahjakortit ruoan ja juoman ostoa varten ovat työntekijälle veronalaista palkkaa.

Pikkujouluja, kuten muitakin yrityksen henkilöstöjuhlia, jotka ovat työnantajan määräämänä ajankohtana ja määräämässä paikassa, koskee sama säännöstö. Sekä henkilökunnalle järjestettävä ohjelma että ruoka- ja juomatarjoilu ovat arvonlisäverotuksessa ja tuloverotuksessa vähennyskelpoista kulua.  

Kumppanit ja asiakkaat mukaan juhliin?

Jos juhlissa on mukana yhteistyökumppaneita, asiakkaita tai muita sidosryhmien jäseniä, on kestitseminen heidän osaltaan edustuskulua.

Muuta huomioitavaa

Juhlan kuluista on tehtävä laskelma henkilökunnan ja yrityksen ulkopuolisten juhlijoiden määrästä, ja jonka mukaan kulut ovat joko vähennyskelpoisia tai vähennyskelvottomia. Juhlan osallistujista on laadittava nimilista.

Henkilökunnan joululahjojen verotus

Henkilökunnalle annettavat joululahjat ovat tuloverotuksessa vähennyskelpoisia, silloin kun ne ovat arvoltaan kohtuullisia (arvonlisäveroa henkilökunnan lahjoista ei voi vähentää). Verottajan näkemyksen mukaan työntekijälle annetut lahjat ovat kohtuullisia, jos niiden yhteenlaskettu arvo on korkeintaan 100 € vuodessa.  Mikäli lahjojen yhteenlaskettu arvo ylittää tuon sata euroa, ylimenevä osuus on veronalaista etua.

Lahjojen ostossa on huomioitava, että lahja on vähennyskelpoinen vain silloin, kun se on työnantajan valitsema. Avoimet lahjakortit, joissa lahjansaaja voi itse valita mitä ostaa, katsotaan veronalaiseksi palkaksi.

Merkkipäivälahjan verotus

Poikkeuksen tekevät merkkipäivälahjat kuten 50v, 60v, 70v, häät ja täydet palveluvuosikymmenet.  Tällöin lahja voi olla arvokkaampi, maksimissaan yhden-kahden viikon bruttopalkan verran. Myös merkkipäivälahjojen tulee olla työnantajan valitsemia, eli tässäkin tapauksessa avoimet lahjakortit katsotaan palkaksi.

Asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden lahjojen verotus

Yhteistyökumppaneille annetut lahjat ovat aina edustuskulua, josta siis tuloverotuksessa vähennyskelpoista on 50%.


Kaikki sympatiat tänä vuonna ovat ravintoloiden, esiintyjien, tapahtumatekijöiden ym. puolella. Heiltä korona on vienyt suuren osan liikevaihdosta peruuntuneiden tapahtumien vuoksi. Voi vain toivoa, että ensi vuonna koronatilanne rauhoittuu, ja voimme viettää kaikkia juhlia normaalisti!


Kirjoittanut

Kirsi Keipi
Aluejohtaja, Satakunta

kirsi.keipi@festum.fi
0207 909 785

Katso aluekohtaiset yhteystiedot