Näin automaatio ja tekoäly parantaa taloushallinnon laatua

Kirjoittanut: Harri Hakala, myyntijohtaja, Festum Accounting Oy

Sähköinen taloushallintokin kehittyy huimaa vauhtia. Tekoäly ja automaatiot taloushallinnossa säästävät aikaa, parantavat asiakaskokemusta ja vaikuttavat mm. organisaatiosi maksuvalmiuden parantamiseen.

Sähköinen taloushallinto on tullut jäädäkseen ja reilusti yli puolet yrityksistä on jo siirtynyt sähköiseen palveluun. Tästä on yrityksille monia merkittäviä liiketoiminnan etuja. Tällaisia etuja ovat mm.

  • Myyntisaamisten kiertoajat lyhenevät
  • Varmistat, että kassassa on rahaa
  • Et joudu maksuvaikeuksiin
  • Annat hyvän kuvan yrityksestäsi
  • Myyntilaskut arkistoituvat GDPR:n ja kirjanpitolakien mukaisesti

Taloushallinnon haasteet kehityksen taustalla

Suurimmat laadun haasteet liittyvät resursseihin, osaamiseen ja ajankäyttöön. Henkilöstöhaaste johtuu yleensä siitä, ettei talousprosessin hoitamiseen ole riittävää määrää henkilöitä ja heillä ei ole tuuraajia. Osaamisen haasteet tulevat siitä, jos henkilöillä ole aikaa pitää taloushallinnon osaamista ajan tasalla. Lainsäädännön ja verotuksen muutokset haastavat asiantuntijoita kiihtyvällä tahdilla.

Ajankäytön haasteet ja jatkuva kiire lienevät haasteista pahimmat. Talouden volyymit kasvavat ja raportoinnin sekä ennustamisen tehtävät vievät entistä enemmän aikaa. Kaikkiin näihin haasteisiin löytyy osaavan tilitoimistokumppanin avulla apua.

Miten sähköisen taloushallinnon laatua parannetaan automaation ja tekoälyn avulla?

Modernit sähköiset taloushallinnon järjestelmät auttavat myös merkittävästi näissä haasteissa. Visman Netvisor kehittää tätä puolta koko ajan ja tarjoaa jo mm. seuraavia apuja laadun ylläpitoon:

  • Ostolaskujen säännöt – Sääntöjä voidaan tehdä esimerkiksi toimittajakohtaisesti, jolloin kaikki kyseiseltä taholta tulevat laskut tiliöidään oikein. Näitä ovat mm. teleoperaattorit ja sähköyhtiöt.
  • Ostolaskujen automaatio – Automaation avulla voidaan mm. määritellä ostolasku asiatarkistetuksi ja / tai hyväksytyksi suoraan. Tämän avulla voidaan myös mm. määritellä haluttujen ehtojen avulla laskut maksukieltoon.
  • Ostolaskujen tekoäly – Tekoäly oppii aikaisemmin käsitellyistä laskuista, miten uudet laskut tulee kohdistaa kirjanpidossa ja ehdottaa tätä käsittelijälle.

Kaikki edellä olevat esimerkit mahdollistavat yhä suuremman ostolaskuvolyymin käsittelyn ajasta, osaamisesta ja resursseista riippumatta. Laskut tiliöityvät ja alvit määräytyvät oikein, laskujen käsittelyyn kuluu vähemmän aikaa ja talouden raportointi on ajan tasalla. Automaatiot taloushallinnossa helpottavat työtä siis merkittävästi. Kun prosessi on kunnossa, ei maksujen suhteen synny viiveitä ja maksumuistutuksia. Näillä on vaikutusta mm. yritysten maksukyky- ja luottoluokitukseen!

Tekoäly ja automaatiot taloushallinnossa kehittyvät koko ajan

Vaikka esimerkit liittyivät ostolaskuihin, niin vastaavia apuja on tulossa muihinkin taloushallinnon osioihin. Myyntireskontran hoitoa voidaan jo nyt tehostaa automaatiolla ja Netvisorin tuotekehityksen suunnitelmissa on paljon muitakin talousprosessia tehostavia asioita.

Automaatio ja tekoäly lisäävät siis merkittävästi taloushallinnon tehokkuutta ja laatua!

Sinua saattaa kiinnostaa

Kirsi Keipi: Mitä sähköinen taloushallinto tarkoittaa?
Taru Laxström: Suuri Netvisor Opas
Kilpailuta tilitoimistosi
Tekoäly taloushallinnossa: Käyttäjäkokemuksia Eeva-Maria Hellmanilta