Hyvinvointivalmentajan konkreettiset vinkit kaamosajan hyvinvointiin

Kaamosaika voi vaikuttaa ihmisten mielialaan ja hyvinvointiin, ja täten myös tehokkuuteen töissä. Diagnosoitua kaamosmasennusta sairastaakin 1–2 % suomalaisista.

Kaamosmasennus-diagnoosin saaneiden lisäksi noin 20–30 % väestöstä kokee syksyllä ja talvella kaamosoireita ilman diagnosoitavaa masennustilaa. Yleisimpiä oireita tällaiselle kaamosrasitukselle ovat talvisin lisääntyvä väsymys, makeanhimo sekä mahdollinen painon nousu.

Kirjoittanut: Ilona Lehtonen, Hyvinvointivalmentaja, Motivire Oy

Miten taltuttaa kaamosrasitusta?

Kaamosrasituksen torjumiseksi terveyttä edistävien elintapojen merkitys korostuu entisestään.

  • Liiku monipuolisesti: pyri liikkumaan viikossa yhteensä 2,5 tuntia hieman hengästyen ja harjoita lihaksiasi ja liikkuvuuttasi 2 kertaa viikossa. Jos mahdollista, vältä raskasta liikuntaa myöhään illalla, ettei se häiritse palautumistasi.
  • Pyri syömään terveellisesti, säännöllisesti ja värikkäästi, jotta tuet jaksamistasi.
  • Unessa ja palautumisessa kannattaa kiinnittää huomiota riittävään palautumiseen niin hereillä oloaikana kuin myös öisin. Rauhoita iltasi ja pyri menemään ajoissa nukkumaan.
  • Muista myös vaalia ihmissuhteitasi ja jutella mieltä askarruttavista asioista.

Valohoidosta ja terveellisistä elämäntavoista huolimatta talviaika saattaa tuntua pitkältä ja raskaalta. Pyri siis tekemään asioita, joista sinulle tulee hyvä olo ja mieli! Tee lista iloa ja onnellisuutta tuottavista asioista ja lisää näitä arkipäiviisi. Muista myös kuunnella kehosi tarpeita: tarvitseeko se enemmän lepoa vai kaipaisiko se enemmän liikettä? Voit myös kokeilla, saisitko hyvää oloa kasviruokailusta, hengitysharjoituksista, avannosta, yin-joogasta tai kutomisesta.

Kirkasvalolamppu

Aamun valo auttaa heräämään päivään! Kirkasvalohoidolla on todettu olevan kaamosrasitusta lieventäviä vaikutuksia, joten kirkasvalolampun edessä kannattaa oleskella aamuisin. Myös sarastusvalosta voi saada apua – sarastusvalo lisää makuuhuoneeseen asteittain valoa ennen asetettua herätysaikaa.

Kirkasvalolampun käytön voi aloittaa luonnonvalon vähentyessä loka-marraskuussa ja jatkaa helmikuulle asti. Suurimman hyödyn kirkasvalolampusta saa aamuisin klo 5–10 välisenä aikana. Oleskele lampun edessä korkeintaan 30–60 minuuttia vähintään viitenä aamuna viikossa. Eri lähteistä riippuen valohoitoa suositellaan tehtäväksi vähintään 1–2 viikkoa jatkaen hoitoa koko talven läpi tai 12 viikon jaksoissa, jonka jälkeen voi pitää taukoviikon tai jos vireystila on hyvä, voi kirkasvalolampun käytön myös lopettaa. Joka tapauksessa säännöllisellä käytöllä voidaan saavuttaa kirkasvalolampun hyödyt, kuten vireystason koheneminen sekä makeannälän väheneminen.

Huomioi lamppua valitessa, että kaikkia markkinoilla myytäviä kirkasvalolamppuja ei ole hyväksytty lääketieteelliseen käyttöön. Tuotteesta tulisi löytyä CE-merkintä ja teho olisi oltava vähintään 2 500 luksia tai korkeintaan 10 000 luksia (normaali kodin tai toimiston valaistus on noin 300–500 luksia). Luksimäärästä riippuen oleskeluetäisyys vaihtelee.

Vieraskynässä Motiviren Hyvinvointivalmentaja, työhyvinvoinnin asiantuntija ja terveyden edistäjä Ilona Lehtonen

Tuotamme vaikuttavia yksilö- ja ryhmävalmennuksia työyhteisöissä ympäri Suomen. Selvitämme laadukkailla kartoituksilla, miten teidän työyhteisössä voidaan ja mihin työhyvinvoinnissa on järkevää panostaa, jotta se olisi yrityksellenne mahdollisimman kannattavaa.

Yli 12 vuotta työhyvinvoinnin valmennusta on opettanut paljon. Kun henkilöstön työhyvinvointi paranee, ennaltaehkäistään tehokkaasti tulevia työkykyriskejä ja terveyshaasteita. Me uskomme, että hyvinvoivat ihmisetovat myös kaikkien menestyvien työyhteisöjen taustalla.

Tutustu Motivireeseen täällä!

Lähteet:

Mehiläinen. Kirkasvalohoito ja kaamosrasitus. https://www.mehilainen.fi/hyvinvointi/kirkasvalohoito

Partonen T. 2023. Kaamosmasennus. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00377

Rasa, S. 2023. Kaamosväsymys – Pimeän kauden selviytymisopas.

Sinua saattaa kiinnostaa myös