Näin tekoäly muuttaa toimialojen toimintaa

Toimitusjohtajamme Janne Eurén on tänä vuonna tutustunut pintapuolisesti erilaisiin tekoälysovelluksiin. Tekoäly on nyt pureutunut entistä enemmän operatiiviseen toimintaan, ollen tukena esimerkiksi asiakaskokemuksessa.

Kirjoittanut: Janne Eurén, toimitusjohtaja, Festum Accounting Oy

Tekoälysovellusten kehitys on todella huimaa tällä hetkellä. Viikoittain tulee kymmeniä uusia sovellutuksia mitä erilaisempiin tarpeisiin. Mitä enemmän tekoälyn maailmaan uppoutuu, alkaa huomata, että nyt on maailmassa todella iso muutos käynnissä useilla toimialoilla.

Tekoäly tuo muutoksia eri toimialoille

Monet toimialat tulevat pysyvästi muuttumaan. Tekoälyn hyödyntäminen monialaisesti tulee olemaan digitalisaation seuraava iso megatrendi, ja muutokset voivat todella isoja eri toimialoille.

Esimerkiksi terveydenhuollossa tekoälyn käyttö mahdollistaa parempia ennusteita ja nopeampaa diagnosointia, kun taas liikenteessä tekoäly voi auttaa ennakoimaan liikenteen ruuhkia ja onnettomuuksia.

Muita esimerkkejä voi olla esimerkiksi digitaliseen valokuvaamiseen siirtyminen tai matkatoimistoalan kokema muutos. Jo nyt voidaan tehdä matkasuunnitelmat etelänlomalle tekoälysovelluksella.

Annoimme tekoälyn ehdottaa itse käyttötarkoituksia eri toimialoilla:

  • Asiakaspalvelussa tekoäly voi käsitellä kysymyksiä ja vastauksia nopeasti, jolloin asiakkaat saavat tarvitsemansa tiedot nopeasti ja vaivattomasti.
  • Tuotantoprosesseissa tekoäly voi ennustaa ja optimoida tuotannon ajoituksen, joka auttaa vähentämään hävikkiä ja lisäämään tuottavuutta.
  • Rahoitus- ja pankkialalla tekoäly voi analysoida asiakastietoja ja ehdottaa räätälöityjä ratkaisuja, jotka sopivat parhaiten yksittäisille asiakkaille.
  • Markkinoinnissa tekoäly voi auttaa kohdentamaan mainoksia ja sisältöjä oikeille kohderyhmille, mikä lisää mainosten tehokkuutta ja parantaa asiakaskokemusta.
  • Logistiikassa tekoäly voi optimoida reittejä ja ajankohtia kuljetuksille, mikä säästää aikaa ja kustannuksia sekä parantaa toimitusten luotettavuutta.

Koneoppimista, puheentunnistusta ja kieliteknologiaa

Tekoälyyn liittyy myös koneoppiminen, puheentunnistus ja kieliteknologia, ihmisrobotiikka, jne. Puheentunnistuksesta esimerkkinä Finnairin päätös ulkoistaa chat-palvelunsa hoito Bulgariaan. Tässä ratkaisussa tekoäly hoitaa käännöstyön, joten kielikysymys ei muodostu ongelmaksi.

Tripnotes on tekoälysovellus, jolla voit suunnitella matkasi vaikka jonnekin Euroopan kaupunkiin. Voit kuvailla sille minne haluat matkustaa, minkä tyyppisessä hotellissa haluat asua, minkä tyyppisissä ravintoloissa tykkäät käydä ja mitä haluaisit tehdä vierailusi aikana.  Nämä tiedot sai aikanaan matkatoimistosta – nyt tiedot ovat näppäilyn päässä tietokoneella.

Tekoälyllä on jo nyt kehitetty pelejä kirjoittamatta itse riviäkään koodia. Myös opiskeluun tekoälyllä on suuret vaikutukset. Sillä pystyy mm. ratkaisemaan hyvinkin vaikeita matemaattisia ja sanallisia ongelmia. Onko enää harjoitustehtävien ja läksyjen teettämisessä kotona mitään järkeä?

Tekoäly osana normaalia toimintaympäristöä – Miten huomioidaan eettisyys?

Tekoälyyn liittyy paljon eettisiä ongelmia. Voiko tekoäly olla puolueeton, säilyykö ihmisten yksityisyys, kuka on vastuussa jos tekoäly toimii väärin, voiko tekoäly antaa ohjeet rikolliseen toimintaan, jne. Nämä kaikki ovat aiheellisia huolia ja varmasti lainsäädännöllä tullaan vaikuttamaan näihin asioihin. Toivottavasti kuitenkin.

Myyntijohtajamme Harri kirjoitti tekoälyn hyödyntämisestä taloushallintoalalla oman bloginsa, joten siihen en nyt tässä lyhyessä pintaraapaisussa paneutunut. Olemme todella ison asian äärellä tämän asian kanssa. Jos hoidamme tämän asian oikein, tulemme näkemään isoja muutoksia ja täysin uudenlaisia toimintatapoja monella eri toimialalla. Naulaa ei tekoäly vielä pysty lyömään, mutta joskus tulee sekin aika.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tekoäly kertoo: Mitkä asiat ovat tärkeitä taloushallinnossa?

Näin automaatio ja tekoäly parantaa taloushallinnon laatua