Festum Oy 20 vuotta – Toimitusjohtajan kirje

20 vuotta sitten huhtikuussa en vielä tiennyt ryhtyväni yrittäjäksi seuraavan neljän kuukauden aikana. Näin kuitenkin tapahtui ja Festumin tarina alkoi 1.8.2003. Meillä on siis käynnissä juhlavuosi, kun Festum Oy täyttää 20 vuotta!

Kirjoittanut: Janne Eurén, toimitusjohtaja

Kaksikymmentä vuotta ei ole yritykselle kovin pitkä aika, mutta kyllä siihen aikaan ehtii tapahtua aika paljon asioita. Aloitimme taloushallinnon ohjelmistoyhtiönä, tänä päivänä olemme tilitoimisto. Jos katson taaksepäin sitä aikaa, niitä suunnitelmia ja visioita, mitä meillä silloin oli, tällainen lopputulos ei varmasti ollut kenelläkään ajatuksissa.

Kuitenkin tämä on luonnollisen kehityskulun tulos, eikä siinä itseni mielestä ole mitään kummallista. Jos jonkun ulkopuolisen kanssa kävisi kaikki meidän merkittävät tapahtumamme 20 vuoden ajalta läpi, saattaisi siinä ulkopuolinen hengästyä. Historian aikana Festum konserniin on ostettu kaksi liiketoimintaa ja viisi yritystä. Festum konsernista on myyty yksi liiketoiminta sekä yksi osakeyhtiö. Lähes joka toinen vuosi siis on joko myyty tai ostettu jotakin.

Tilitoimiston perustimme hyvin nopeasti perustamisen jälkeen. 2004 palkkasimme Minna Halosen Pretax Oy:ltä rakentamaan tilitoimistoliiketoimintaa. 2005 teimme ensimmäisen yrityskaupan, ostamalla Kokemäeltä Jokiäyrään tilitoimiston.

Tilitoimisto oli meille hyvin luonnollinen toimiala lähteä, sillä meillä oli kirjanpitoon käytettävissä omat ohjelmistot. Tuon jälkeen teimme tilitoimistossamme vuoteen 2013 mennessä vielä viisi eri osake/liiketoimintakauppaa ostamalla tilitoimistoja Satakunnasta, Helsingistä ja Lempäälästä.

Janne Eurén, toimitusjohtaja

Yrityskaupat ovat haasteellisia, mutta todella opettavaisia projekteja

Olen osallistunut jokaiseen yritys/liiketoimintakauppaamme alusta loppuun, joten molemmat ostajan ja myyjän puolet on tullut nähtyä. Pienten yritysten kesken kaupankäynti on melko helppoa. Kunhan ostajan ja myyjän näkemykset yrityksen tai liiketoiminnan arvosta kohtaavat, ovat paperityöt suhteellisen helppoja.

Palvelualan yhtiöiden taseet ovat yleensä aika suppeita, jolloin niiden selvittämiseen ei mene kovin kauan aikaa. Taseissa ei juurikaan ole mitään kiinteää omaisuutta, varastoa tai keskeneräistä tuotantoa, joiden selvittäminen ei välttämättä ole kovinkaan yksinkertainen asia.

Kun kaupankäyntiin tulee mukaan isompia pelureita, monimutkaistuu prosessi huomattavasti. Näillä on useimmiten käytössä joko oma tai ulkopuolinen lakiosastonsa. Tämä tuo omat haasteensa prosessiin. Tällöin on itselläkin hyvä olla tuki ja turva kokeneesta yrityskauppakonsultista tai juristista. Kansainvälisten toimijoiden kanssa törmää myös usein vieraskieliseen sopimustekstiin, mikä antaa vielä oman lisämausteensa projektiin. Sopimusosapuolten pitää ymmärtää, mitä sopimuksessa lukee. Onneksi on Google Translator!

Usein ostajalle on turvallisempaa ostaa liiketoiminta, sillä tällöin taseessa piilevät mahdolliset sudenkuopat jäävät myyjän murheeksi. Myyjälle taas yrityskauppa on useimmin parempi ratkaisu, sillä esimerkiksi kauppasumman saaja on tällöin suoraan omistajat, ei yritys.

Yrityskauppaan liittyy myös aina rahoitus. Harvalta löytyy kassasta sen verran rahaa, mitä yrityskaupoissa tarvitaan. Luonnollinen rahoituksen kumppani on oma pankki. Riskiä jakamaan pankki yleensä tarvitsee jonkun tahon, esimerkiksi Finnveran, mutta rahoituksesta kannattaa aina kääntyä pankkisi puoleen. Meillä on aina ollut hyvät suhteet pankkiin ja Finnveraan – heiltä on aina apu saatu, kun sitä on tarvittu.

100 päivää

Yrityskaupan jälkeen yleisesti pidetty ostetun yrityksen haltuunottoaika on 100 päivää. Tässä ajassa pitäisi pystyä ajamaan ostettu yritys niin hyvin sisään uusiin kuvioihin, kuin mahdollista. Jos asiassa viivytellään, vaikeutuu muutosten tekeminen huomattavasti. Haltuunottoon pitää käyttää johdon aikaa ja resursseja. Olemme onnistuneet haltuunotoissa suhteellisen hyvin yhtä tapausta lukuun ottamatta. Siinä pieleen menin haltuunoton resursointi ja opimme tuolta matkalta paljon.

Uskoisin, että Festumin seuraavat 20 vuotta eivät pidä sisällään yhtä paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kuin edellinen. Tätä ei tietysti voi tietää. Emme kuitenkaan lepää laakereilla. Kehitämme jatkuvasti uutta, haluamme kasvaa ja olla asiakkaillemme ja henkilöstöllemme se paras valinta.

Synttäriterveisin,

Janne Eurén
Toimitusjohtaja

Sinua saattaa kiinnostaa myös